Salade met granen en pompoenDeze salade uit “All-day bowls” van Denise Kortlever is geweldig om mee te variëren. Pas de granen en de kaassoort aan aan je smaak of aan je stemming en je creëert telkens weer een nieuwe salade.

In het oorspronkelijke recept wordt alleen quinoa gebruikt, maar je kunt hiervoor allerlei soorten granen/rijst kiezen. Ik gebruikte een mix van quinoa, zilvervliesrijst, gerst en tarwe (tip: Lassie verkoopt deze mix, ook verkrijgbaar in een variant met spelt – en nee, deze post is niet gesponsord door Lassie, mensen). Qua kaas volgde ik het recept en gebruikte zachte geitenkaas (ik ben gék op geitenkaas), maar ik denk dat de door Denise voorgestelde feta-aanpassing ook heel lekker is.
Tenslotte: ga niet knoeien met de pompoen en de spinazie, die moeten er gewoon in. Als je een flespompoen gebruikt, hoef je deze in principe niet te schillen – maar ik doe dat toch, gewoon omdat ik dat lekkerder vind…

Ingrediënten voor 4 personen

1 pompoen (ongeveer 1 kg)
250-275 gr zilvervliesrijst / quinoa / granen
1 liter kippenbouillon
4 eetlepels pompoenpitten (of een mix met pijnboompitten en zonnebloempitten)
sap van 1 citroen
bosje bladpeterselie, fijngehakt
100 gr baby-spinazie
120 gr zachte geitenkaas, verkruimeld
olijfolie
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Begin op tijd met het roosteren van de pompoen. Snijd hiervoor de pompoen in blokjes van 1 x 1 cm. Leg ze op een bakplaat (bekleed met bakpapier) in een enkele laag. Ik heb een kleine oven, dSalade met granen en pompoenus ik heb de blokjes in 2 partijen moeten roosteren. Besprenkel de pompoen met wat olijfolie en wat zout en peper. Hussel een beetje door elkaar en rooster ze ongeveer 30 minuten (controleer uiteraard eerst of ze gaar zijn).
  • Kook in de tussentijd je gewenste granen in de kippenbouillon. De kooktijd is uiteraard afhankelijk van welke graan- of rijstsoort je gebruikt. Giet de granen af.
  • Doe de pompoenpitten in een droge koekenpan en rooster ze licht, tot ze een beetje beginnen te verkleuren en lekker beginnen te ruiken.
  • Breng de gekookte granen op smaak met het citroensap en meng er de peterselie en de spinazie door. Als je wilt, kun je op dit punt even het deksel op de pan doen en deze even een paar minuten laten staan. De spinazie zal dan een beetje slinken. Wil je dit niet, ga dan direct door: voeg de geroosterde pompoenblokjes en de geitenkaas toe.
  • Schep alles voorzichtig door elkaar en dien de salade op in kommen. Bestrooi met de pompoenpitten, een beetje achtergehouden peterselie en besprenkel met nog een kneepje citroensap en een scheutje olijfolie.

Een reactie op “Salade met granen, geroosterde pompoen & geitenkaas uit “All-day bowls”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *