Méér Provençaalse zomer op je bord lukt niet: ik maakte ratatouille! Dit verrukkelijke groentegerecht kun je zowel warm als koud eten.

Omdat ik – op verzoek – besloten had om iets te maken uit het boek “Een jaar koken in de Provence” van Marita van der Vyver (Uitgeverij Orlando), besloot ik om dan ook maar meteen het ultieme Provence-gerecht te maken. Toegegeven: je moet er even de tijd voor nemen. Er gaat een enorme lading groenten in die je fijn moet snijden en vervolgens neemt het bereiden ook nog wel wat tijd in beslag. Maak daarom een hele grote pan vol en vries diverse porties in. Zo kun je de hele zomer nog – zonder enkele inspanning – genieten van je zelfgemaakte ratatouille.

Ingrediënten (6 personen)

1 kg tomaten
2 + 2 eetlepels olijfolie
500 gr aubergine, in blokjes
500 gr courgette, in blokjes of plakjes
500 gr (rode) uien, in dunne halve manen
3 paprika’s (rood, of mix van rood en groen), in blokjes of reepjes
3 teentjes knoflook, geraspt
takjes verse rozemarijn, tijm en oregano, blaadjes fijngehakt
verse basilicum
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Ratatouille

Bereidingswijze

  • Begin met het ontvellen van de tomaten. Maak daarvoor met een scherp mes een kruis in de tomaten en leg ze een paar minuten in kokend water. Peuter het velletje eraf en snijd de tomaten in stukken.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de grootste pan die je hebt en doe de aubergine erbij. Bak de blokjes op middelhoog vuur tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Voeg de courgette toe en bak die 5 minuten mee. Haal dan alle groenten met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
  • Doe de resterende olijfolie in de pan en fruit hierin de uien tot ze helemaal zacht en goudbruin zijn. Doe hier de paprika en de knoflook bij en bak ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan de tomaten toe en bak alles nog 10 minuten.
  • Doe de aubergine en courgette weer terug in de pan en breng de ratatouille op smaak met zout, peper en de verse kruiden (rozemarijn, tijm en oregano). Voeg eventueel wat extra gedroogde kruiden toe (hiervan is de smaak vaak wat intenser, dus dat kan geen kwaad). Breng alles aan de kook, draai dan het vuur laag en laat de groentestoof 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Garneer de ratatouille met blaadjes verse basilicum (en/of met peterselie).

Ratatouille kun je zowel (lauw)warm als koud eten. De Fransen doen er meestal gewoon stokbrood bij, maar Italianen serveren een variant op ratatouille graag met polenta. Ik eet het persoonlijk graag met couscous (met bijvoorbeeld een zalmmoot met verse kruiden erbij), maar de ratatouille leent zich ook prima als (basis voor een) pastasaus. Je kunt er alle kanten mee op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *