In “Eet. Leef. Reis.” van Donal Skehan (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) vond ik dit recept voor gekaramelliseerde aubergine (uit de oven) met rijstsalade – en daarvoor moest ik op een speurtocht naar granaatappels…

Hoewel gans Nederland al jaren gewoon bakjes granaatappelpitjes bij de Appie haalt, had ik me nog nooit aan de pitjes gewaagd. Ik leefde in de veronderstelling dat het hele zure rakkertjes zouden zijn en – hoewel ik normaal echt van zure smaken houd – dat leek me helemaal niets. Maar omdat je niet je hele leven eigenwijs kunt doen (maar vooral omdat het recept van Donal er zo enorm lekker uitzag), besloot ik de pitjes een kans te geven.

Dat was eenvoudiger gedacht dan gedaan. Want in het dorp waar ik woon is geen Albert Heijn en de plaatselijke Jumbo had geen granaatappels of granaatappelpitjes. Nu, achteraf, bedenk ik me dat ik waarschijnlijk probleemloos was geslaagd in het kleine Turkse supermarktje – maar dat winkeltje zit gewoon (nog) niet zo in m’n systeem. Hoe dan ook: bij de Plus trof ik eveneens geen pitjes-in-een-doosje aan, maar wel hele granaatappels en daarmee was de dag gered. Ik mepte met een houten lepel de pitjes uit de appelhelften en werd aangenaam verrast door de smaak: niet heel erg zuur, ook wel een beetje zoet en vooral erg fris. Top!
Tip van Flip: prima agressie-therapie om je op een granaatappel af te reageren, maar doe het vooral buiten. Van het poetsen van je keuken word je een stuk minder zen.

Nóg even over die granaatappels: je hebt hier ook granaatappelmelasse nodig. Ook dát kon ik natuurlijk niet krijgen (note to self: als de wiedeweerga naar dat Turkse winkeltje), maar ik las ergens dat je het kunt vervangen door balsamico reductie. Dat had ik wél – en om toch de granaatappelsmaak te krijgen heb ik dit vermengd met een scheutje grenadine. Ja, inderdaad: limonadesiroop (en je had er waarschijnlijk nog niet bij stil gestaan dat dit van granaatappels gemaakt wordt). 😉

Ingrediënten aubergine (4 personen)

4 aubergines, in de lengte gehalveerd
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels ras-el-hanout
4 eetlepels granaatappelmelasse
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
optioneel: 4 eetlepels Griekse yoghurt

Ingrediënten rijstsalade

1 grote granaatappel (of 1 bakje granaatappelpitjes)
200 gr basmatirijst, gekookt en volledig afgekoeld
1 theelepel ras-el-hanout
sap van 1 citroen
400 gr kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt
flinke hand verse koriander (alleen de blaadjes), grofgehakt
flinke hand verse munt (alleen de blaadjes), grofgehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Gekaramelliseerde aubergines

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius (heteluchtoven).
  • Maak met een scherp mes een ruitpatroon in het auberginevlees (snijvlak). Verdeel de olijfolie en de ras-el-hanout erover en wrijf dit er met je vingers even goed in. Leg de aubergines op een bakplaat (met het snijvlak naar boven), verdeel er wat zout en peper over en bak ze in 30 minuten gaar.
  • Haal ze even uit de oven om ze met een kwastje in te smeren met de granaatappelmelasse (alleen het snijvlak) – en zet de aubergines dan nog 5 minuten terug in de oven om te karamelliseren.
  • Terwijl de aubergines in de oven staan heb je voldoende tijd om de rijstsalade te maken. Neem hiervoor een grote schaal en doe hier de granaatappelpitjes in. Gebruik je geen kant-en-klare pitjes, neem dan een hele granaatappel en snijd die doormidden. Leg een helft op je vlakke hand en mep er flink op met een houten pollepel. De pitjes komen verrassend eenvoudig los en landen in de schaal. Het is onvermijdelijk dat er ook witte vezels meekomen – verwijder deze zorgvuldig.
  • Doe de rijst, de ras-el-hanout, het citroensap, de kikkererwten en de verse koriander en munt erbij en vermeng alle ingrediënten goed. Breng de salade op smaak met zout en peper.
  • Serveer de rijstsalade bij de gekaramelliseerde aubergines en geef er eventueel wat Griekse of Turkse yoghurt bij.

En dan dit…

Hieronder vind je alle boeken van Donal Skehan die in het Nederlands zijn vertaald, aangevuld met een aantal favorieten over de Midden-Oosterse en Arabische keuken.

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Donal Skehan - Eet leef reisSabrina Ghayour - FlavourEsther Erwteman - TahinDonal Skehan - Meals in minutesYotam Ottolenghi - SimpelMounir Toub - Chef Toub Vega ArabischDonal Skehan - VersSalma Hage - De souk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *