Deze parelgortsalade met pompoen en paddenstoelen zit boordevol herfstsmaken. Eet de salade lauwwarm, vergezeld van de romige kruidendressing… heerlijk! Het recept komt uit “Gather” van Gill Meller.

Ik heb een aantal gerechten geselecteerd uit de boeken “Time” en “Gather” van Gill Meller (Uitgeverij Good Cook) die ik de komende tijd wil maken. Vorige week vertelde ik al over de aardappelsoep met gerookte kaas en bieslook en nu gaat het over de ultieme herfstsalade: parelgort met pompoen en paddenstoelen (en héél veel kruiden). Wellicht volgen er hier dus nog meer recepten uit deze boeken, maar nu wil ik het eerst even over die parelgort hebben:
Ik houd persoonlijk enorm veel van parelgort. De graansoort heeft zelfs een eigen (best goed gevulde) categorie op dit blog, maar het is toch niet een ingrediënt dat je echt heel vaak tegen komt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lange kooktijd (kijk altijd even op de verpakking, maar in mijn geval moest de parelgort 50-55 minuten gekookt worden). Voor een doordeweekse dag is dat volstrekt onhandig. Bewaar dit recept dan ook voor een dag waarop je rustig je gang kunt gaan, want ook de groenten hebben best wat tijd in de oven nodig. Wil je de parelgort per se vervangen, gebruik dan parelcouscous – dat ziet er bijna hetzelfde uit, heeft bij lange na niet de nootachtige smaak en de bite van parelgort, maar is wel veel sneller klaar.

Parelgortsalade met pompoen en paddenstoelen

Ingrediënten (4 personen)

250 gr parelgort
4 eetlepels olijfolie
sap + rasp van 1 citroen
1 flespompoen
1 bosje salie, alleen de blaadjes
6 takjes rozemarijn
400 gr paddenstoelen (portobello’s of grote kastanjechampignons, in dikke plakken)
2 theelepels kristalsuiker
2 theelepels Dijonmosterd
1 eetlepel appel-ciderazijn
3 eetlepels crème fraîche
1 bosje dille, fijngehakt (houd een paar takjes achter voor garnering)
1 bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking (circa 50 minuten). Giet de gort af en roer de helft van de olijfolie (dus: 2 eetlepels), de citroenrasp, het citroensap en een snufje zout erdoor. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Schil (eventueel) de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen halfdoor en dan in lange, vrij smalle parten (5-6 parten). Leg de pompoen samen met de salieblaadjes en de rozemarijntakjes in een ruime braadslee of ovenschaal. Sprenkel de resterende 2 eetlepels olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ‘m 45 minuten in de oven, tot de pompoen vrijwel gaar is.
  • Haal de schaal uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Doe dan de dikke plakken paddenstoel erbij en schep alles voorzichtig om. Zet de ovenschaal (onafgedekt) nog 25 minuten terug in de oven. Haal dan de groenten uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Maak in de tussentijd de dressing: roer de suiker, de mosterd, de azijn, de crème fraîche en de fijngehakte dille door elkaar. Breng op smaak met een klein beetje peper en zout.
  • Schep de parelgort bij de groenten en schep alles voorzichtig om. Doe de peterselieblaadjes en de kruidendressing erbij en vermeng opnieuw. Garneer met de achtergehouden dille en serveer direct.

En verder…

Hieronder vind je een klein overzichtje van kookboeken over granen – uiteraard aangevuld met de boeken van Gill Meller.

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Gill Meller - GatherJoshua McFadden - Zes seizoenen graanGill Meller - TimeMolly Brown - Granen peulvruchten en zadenLaura Agar Wilson - Koken met granenGhillie James - Het grote granenboekAnna Shillinglaw Hampton - Granen easyNina Olsson - Groenten en granen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *