De lekkerste manier om doodgewone aardappelen op te leuken: met veel specerijen! Dit recept voor kurkuma-aardappelen met rode peper, limoen en verse kruiden uit het boek “Levant” van Ghillie Basan laat zien hoe eenvoudig dat is.

De Levant, of het Morgenland, is de historisch-geografische naam voor een deel van Zuidwest-Azië. Het beslaat (ruwweg) het gedeelte direct ten oosten van de Middellandse Zee. Ook het eiland Cyprus wordt vaak tot de Levant gerekend. De smaken in dit deel van de wereld zijn geweldig lekker en met dit recept uit “Levant” van Ghillie Basan (Centrale Uitgeverij Deltas) wordt duidelijk dat ze zelfs simpele aardappelen heel bijzonder kunnen maken!

Een paar kleine kanttekeningen: je kunt voor dit bijgerecht kiezen voor krieltjes, maar vastkokende aardappelen (eventueel in meerdere stukken gesneden) kunnen ook gebruikt worden. Je kunt ze stomen, of gewoon gaar koken in water. Je kunt het velletje laten zitten, of de aardappelen schillen – doe vooral wat zelf je voorkeur verdient! Verder kun je het limoensap eventueel vervangen door citroensap en als je – zoals ik – geen verse koriander in huis hebt, werkt verse bladpeterselie ook heel goed.

Kurkuma-aardappelen

Ingrediënten

500 gr (nieuwe) aardappelen (vastkokers)
2 eetlepels olijfolie
klontje roomboter
2 teentjes knoflook, geraspt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
1½ theelepel komijnzaad
1½ theelepel korianderzaad
2 theelepels kurkuma
sap van 2 limoenen
bosje verse koriander, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Kook of stoom de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen en snijd ze – indien nodig – in kleinere stukjes. Bereid je de aardappelen in de schil, verwijder dan nu het schilletje.
  • Gebruik een pan met een dikke bodem. Verhit hierin de olijfolie en de roomboter en bak dan (al roerend) de geraspte knoflook, de rode peper, het komijnzaad en het korianderzaad ongeveer 3 minuten aan. Voeg vervolgens de kurkuma toe en bak dit een minuut mee.
  • Doe de aardappelen erbij en schep ze goed om, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met de specerijen. Voeg het limoensap toe en vermeng dit goed. Als het sap vrijwel volledig is opgenomen / verdampt kan het grootste deel van de fijngehakte koriander erbij (houd een klein deel achter voor garnering).
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper en garneer met de achtergehouden koriander. Serveer heet of op kamertemperatuur.

En dan dit…

Ben je geïnteresseerd in de smaken uit de Levant? Dan vind je hieronder een aantal aanraders, aangevuld met wat specifieke boeken over aardappelen en kurkuma.

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Ghillie Basan - LevantJigal Krant - TLVHisham Assaad - BayrutMalakeh Jazmati - MalakehHet kurkuma kookboekGeorgina Hayden - CyprusMerijn Tol - BeiroetRebecca Woods - Aardappelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *