Een tijdje geleden vond ik een heel fijn recept voor (bij gebrek aan een betere benaming) ‘easy rustic bread’ op Instagram. Ik maakte het al vaak, maar deelde het nog niet eerder. Daar komt nu dus verandering in!

De oorspronkelijke IG reel van @herbifoods vind je hier. Het is echt supereenvoudig, maar het proces neemt wel veel tijd beslag. Niet omdat je er veel werk aan hebt, maar omdat het rijsproces zich voornamelijk in de koelkast afspeelt. En bij lagere temperaturen heeft het deeg meer tijd nodig… en ontwikkelt dan ook meer smaak! Het is dus even oppassen met je planning, maar gelukkig zit er wel de nodige flexibiliteit in het recept.

Bekijk deze video voor een stap-voor-stap uitleg! Onder de video vind je de uitgeschreven instructies.

Ingrediënten (voor 4 kleine broden of 8 broodjes)

460 ml (lauwwarm) water
550 gr tarwebloem
100 gr tarwemeel
1½ theelepel droge gist
1½ theelepel fijn tafelzout

Bereidingswijze

  • Mix alle ingrediënten in een grote kom. Laat 15 minuten onafgedekt staan.
  • Ga niet kneden, maar doe een set van 5 à 6 keer strekken en vouwen. Laat het deeg nu 30 minuten onafgedekt rusten.
  • Dan volgt opnieuw een set van strekken en vouwen. Dek de kom af met een bord of een schone theedoek en laat het deeg 1 uur rusten, opnieuw op kamertemperatuur.
  • Zet de afgedekte kom in de koelkast en laat het deeg hier minimaal 12 uur en maximaal 48 uur heel rustig rijzen.
  • Verwarm een hete luchtoven tot 250 graden Celsius en verwarm direct ook een bakplaat of een pizzasteen mee. Haal het deeg uit de kom en leg op een bebloemd oppervlak. Stretch en duw een beetje tot je ongeveer een platte rechthoek hebt. Snijd deze in 4 of 8 stukken. De broodjes hoeven echt niet exact gelijk te zijn, het is rustiek, hè 😉
  • Leg de broden op de loeihete bakplaat en bak ze in 20-25 minuten op 240 graden Celsius goudbruin en gaar.
  • Laat 30-60 minuten afkoelen!

En dan dit…

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *