Deze omelet boordevol groenten had vernoemd kunnen worden naar willekeurig elke Indiase stad – want de Bombay omelet is onmiskenbaar van Indiase komaf vanwege de specerijen garam masala, komijn en kurkuma! 

Ja, ik weet het – Bombay heet tegenwoordig Mumbai. Maar op de één of andere manier klinkt ‘Bombay omelet’ toch een stuk smakelijker dan ‘Mumbai omelet’. Of ‘Delhi omelet’, ‘Bangalore omelet’ of ‘Chennai omelet’- afijn, je begrijpt me.
Waar het om gaat is dat een prominente rol wordt ingenomen door garam masala, het typisch Indiase kruidenmengsel. Je kunt het kant en klaar kopen. Dat kan ik aanbevelen, want om het zelf te maken heb je een behoorlijk uitgebreide voorraad specerijen nodig: onder andere laurier, korianderzaad, komijn, kaneel en gemberpoeder – maar ook meer exotische ingrediënten als amchoor en asafoetida. Succes ermee!

Het recept komt uit “Slow” van Georgina Hayden (Uitgeverij Becht).

Ingrediënten (voor 2 omeletten)

4 kerstomaten
½ bosje verse koriander
1 rode peper
4 eieren (L)
½ theelepel kurkuma
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen komijn
grote handvol spinazie
½ citroen
2 klontjes roomboter
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bombay omelet

Bereidingswijze

  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en hak ook de koriander (blaadjes + steeltjes) fijn. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd eveneens in kleine stukjes.
  • Doe de groenten in een kom en voeg de eieren toe. Roer met een vork goed door elkaar en voeg dan de kurkuma, de garam masala en het komijnpoeder toe. Breng extra op smaak met flink wat zout en peper. Roer nogmaals goed door.
  • Knijp het sap van de citroen over de spinazie en hussel door elkaar. Zet even weg tot gebruik.
  • Gebruik een koekenpan met een anti-aanbaklaag en verwarm deze op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en voeg dan de helft van het eimengsel toe. Houd de pan schuin om de bodem van de pan volledig te bedekken en bak de omelet. Leg eventueel een deksel op de pan om de bovenkant sneller te laten stollen.
  • Laat de omelet op een bord glijden, vouw eventueel dubbel en leg de helft van de spinazie erop.
  • Herhaal voor de tweede omelet.

En dan dit…

Wil je graag meer te weten komen over de keuken van India? Of meer koken en bakken met specerijen? Dan zijn de onderstaande boeken interessant voor je!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Meera Sodha - Made in IndiaPaulami Joshi - Vega IndiaChetna Makan - Kardemom en andere exotische specerijenMichel Hanssen - Spice wiseRukmini Iyer - India expressMirjam Letsch - Street food IndiaJohn Gregory-Smith - Het mighty spice kookboekC. Osmond - Specerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *