Heel eenvoudig te maken en heel erg lekker: een waterkers-aardappelsalade met een dressing waarin de steeltjes van de waterkers verwerkt zijn! Het recept komt uit “Groentebijbel” van Mari Maris.

Een aantal van jullie weten dat ik al een tijdje een groente-abonnement heb bij een boerderij hier in de buurt. Elke week haal ik daar 5 porties groente en diverse stukken fruit op. Van tevoren weet je niet wat je gaat krijgen (al weet je altijd wel zeker dat het seizoensgroenten zijn en meestal ter plaatse geteeld worden) en het is dan ook een sport om er elke keer een goede toepassing voor te vinden. Deze week was dat helemaal geen probleem: ik maakte een salade met de waterkers (een soort winterkers, voor de kenners: barbarakruid) en de krieltjes (voor de geïnteresseerden: Rosara).

In eerste instantie wilde ik waterkerssoep maken en de aardappel gebruiken om de (gepureerde) soep te binden. Daarvoor is een Rosara echter niet geschikt, omdat dit zeker geen kruimige aardappel is. Daarom koos ik voor de salade en volgde ik de tip van Mari Maris om de steeltjes van de waterkers te verwerken in de dressing. Het recept komt uit haar boek “Groentebijbel” (Carrera Culinair).

Ingrediënten

bosje waterkers
1 eetlepel grove mosterd
3 eetlepels appel-ciderazijn
6 eetlepels olijfolie
200 gr vastkokende krieltjes
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Waterkers-aardappelsalade

Bereidingswijze

  • Pluk de blaadjes van de waterkers en doe ze in een ruime kom. Gooi de steeltjes niet weg, maar snijd ze grof.
  • Gebruik een kleine blender om een dressing te maken van de waterkerssteeltjes, de mosterd, de azijn en de olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Kook de krieltjes (eventueel in de schil) in gezouten water in ongeveer 12 minuten gaar. Giet het water af en zet de aardappels apart. Schep wat dressing door de krieltjes als ze nog warm zijn en geef even de tijd om de smaken goed te laten intrekken.
  • Doe de krieltjes bij de waterkersblaadjes in de kom en voeg nog extra dressing naar smaak toe.

En dan dit…

Meer Mari Maris en/of meer groenten boeken? Zie hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Mari Maris - Mari's groentebijbelRukmini Iyer - De groene bakplaatMari Maris - GroentenSusann Probst - Aarde zout en vuurAlice Hart - Het grote groenteboekMari Maris - A la minuteJeroen Meus - GroentekostMari Maris - Mari plukt de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *