Ik was al vaak in Kopenhagen, maar at daar nog nooit honingbommen. Toen ik het recept zag in “Kopenhagen food” van Trine Hahnemann stond echter direct vast dat ik deze honingcakejes snel ging maken – en wat zijn ze lekker!

Het boek “Kopenhagen food” van Trine Hahnemann (Spectrum) is een feest der herkenning voor iedereen die de Deense keuken een beetje kent en waardeert. Ik schaar mezelf ook tot die categorie, maar echt: van honingbommen had ik nog nooit gehoord. Omdat ik een enorme honingliefhebber ben, kon ik niet wachten om aan de slag te gaan. En wat blijkt: deze cakejes zijn heel snel te maken en ze zijn heerlijk! Eet ze met roomboter en zeezout.

Ik bak altijd met ongezouten roomboter, waaraan ik dan zelf een snufje zout toevoeg. Je kunt natuurlijk ook prima gezouten roomboter gebruiken en dit extra snufje achterwege laten.

Ingrediënten (12 stuks)

125 gr vloeibare honing
125 gr lichtbruine basterdsuiker
125 gr ongezouten roomboter
snufje fijn tafelzout
2 eieren
150 gr patentbloem
1 theelepel baking soda
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel (of iets minder: sterk spul)
rasp van 1 grote sinaasappel

Honingbommen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete lucht oven).
  • Neem een ruime pan en verhit hierin (op laag vuur) de honing, de basterdsuiker, de roomboter en het zout. Blijf goed roeren tot de boter volledig gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen en klop dan de eieren er één voor één doorheen.
  • Zeef het bloem, de baking soda, het kaneelpoeder en de gemalen kruidnagel boven een ruime kom. Voeg de sinaasappelrasp toe en vermeng goed.
  • Schep de droge ingrediënten bij het honingmengsel en schep goed om.
  • Gebruik siliconenvormpjes of een muffinblik (ingevet, of gebruik eventueel papieren cupcakevormpjes) en vul ze met het beslag. Er hoeft slechts een laag van 1 – 1½ cm in een vormpje. Bij mij waren de bovengenoemde hoeveelheden precies voldoende om 12 cakevormpjes te vullen.
  • Bak de cakejes 20 – 25 minuten in de oven. Laat het bakblik 5 minuten afkoelen en haal dan de vormpjes uit het bakblik om volledig af te koelen op een rooster. Verwijder eventueel de papieren cupcakevormpjes.
  • Serveer de honingbommen met ongezouten roomboter en grote vlokken zeezout.

En dan dit…

Meer bakrecepten? Meer honing? Meer Scandinavische keuken? Zie ⇓

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Christine Rudolph - Een culinair bezoek aan KopenhagenBecky Excell - Hoe bak je alles glutenvrijAmy Newsome - HoningTrine Hahnemann - Scandinavisch comfort foodPaul Hollywood - BakMikkel Karstad - Gone fishingFergus Chadwick - Het complete bijenboekSimone Filipowsky - De Scandinavische keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *