Omdat ik toch echt serieuze plannen heb om binnenkort over te stappen op een dieet (leefwijze?) met minder koolhydraten en minder zuivel (een beetje paleo-achtig), heb ik het er de laatste tijd nog maar even goed (…) van genomen. Voor de duidelijkheid: paleo-achtig, dus ál te religieus zal het niet worden. Het leven is immers te kort om jezelf teveel te ontzeggen, maar een beetje minder kan best. Want als ik op een rijtje zet hoeveel carbs (vooral in de vorm van brood) en zuivel (ik kan beter een koe in de achtertuin stallen) er dagelijks in Casa Cook & Book geconsumeerd worden… da’s best veel. En dat kan dus minder. Op één voorwaarde (uiteraard): het moet wel lekker blijven! Wordt vervolgd…

Thaise rijst met limoen en citroengras

Voor wie wil weten waarom ik voor paleo-achtig kies: rode wijn en pure chocolade (> 70%) mogen! Elke dag! Zo’n dieet heeft direct mijn sympathie. Helaas mag koffie eigenlijk niet, maar dat is voor mij onbespreekbaar (dus die regel ga ik negeren en ik stap ook niet over op decaf). En verder: veel groenten en fruit en veel eiwitten. Moet lukken!

Voor onderstaand gerecht gebruikte ik zilvervliesrijst (en dat is niet heel erg verkeerd, want het bevat veel vezels) en ik serveerde de rijst met grote garnalen (goed!) en wat ingelegde komkommer (goed!). Zie, helemaal niet beroerd. Maar vooral: heel erg lekker!

Het recept komt uit “Minibijbel Thaise keuken” van Judy Bastyra en Becky Johnson (Veltman Uitgevers).

Thaise rijst met limoen en citroengras_2

Ingrediënten (3 personen)

1 stengel citroengras
1 eetlepel olijfolie
2 lente-uien, in dunne ringetjes
1 theelepel gemberpoeder
1½ theelepel gemalen koriander
1½ theelepel gemalen komijn
rasp van 2 limoenen
225 gr zilvervliesrijst
750 ml groentebouillon
4 eetlepels verse koriander, fijngehakt

Bereidingswijze

  • Verwijder de buitenste delen van het citroengras en hak het onderste (vrij zachte) gedeelte van de stengel heel fijn.
  • Verhit de olie in een grote pan en voeg de ui, de specerijen (gember-, koriander- en komijnpoeder), de limoenrasp en het fijngehakte citroengras toe en fruit dit 2-3 minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Schenk dan de bouillon erbij en laat het geheel aan de kook komen. Doe het deksel op de pan, zet het vuur heel laag en laat de rijst circa 30 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en schep de verse koriander erdoor. Laat de rijst nog 10 minuten staan en serveer dan met b.v. zout & peper jumbo garnalen (bestrooi grote, schoongemaakte, garnalen royaal met (zee)zout en peper en bak ze enkele minuten aan beide zijden in een scheutje olijfolie tot de garnalen een mooi roze kleur hebben).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *