Geroosterde groenten met cannellinibonen

Soms zijn gerechten zo eenvoudig te bereiden, dat ik denk dat het totaal overbodig is om er een recept van te plaatsen. Toch merk ik vaak in de winkel dat niet iedereen dat zo ziet. Neem nu deze ovenschaal met geroosterde groenten. Reuze eenvoudig en waanzinnig lekker. Ik zou dus zelf niet een recept hiervoor opgenomen hebben, maar veel mensen blijken niet te weten (a) hoe je zoiets aanpakt en (b) welke groenten je hiervoor kunt combineren.
Puntje (b) is snel te beantwoorden: elke groente die je lekker lijkt! Waarbij je er wel rekening mee moet houden dat knolgroenten meer tijd nodig hebben (en je die dus beter in kleine stukjes kunt snijden). Je gebruikt alleen olijfolie om de groenten te roosteren, maar het fijne van onderstaand recept is dat de olijfolie zich vermengt met de sappen uit de tomaten – zo ontstaat een heerlijke jus!

Puntje (a) staat hieronder beschreven. Het recept komt uit “A modern way to eat” van Anna Jones (Fourth Estate, vanaf oktober 2014 ook in de Nederlandse vertaling verkrijgbaar).

Geroosterde groenten met cannellinibonen_2

Ingrediënten (4 personen)

500 gr uien (ik gebruikte een mix van sjalotten en bosui)
750 gr kerstomaten, gehalveerd
750 gr nieuwe aardappelen, in grove stukken
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
olijfolie
1 blik (400 gr) cannellini bonen, afgegoten en gewassen
handjevol verse basilicumblaadjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en gebruik je grootste ovenschaal.
  • Snijd alle groenten in hapklare brokken (uien in kwarten, bosuien in vrij lange stukken) en doe de uien, de tomaten en de aardappelen in de schaal.
  • Bestrooi royaal met zout en peper en giet er gul olijfolie bij. Gebruik je handen om de boel goed door elkaar te husselen en zet dan de groenten 1 uur in de oven (schep elke 15 minuten even om).
  • Als dan de uien zacht zijn en de tomaten hun sap verloren hebben, kunnen de bonen erbij. Zet de schaal nog 15 minuten terug in de oven.
  • Garneer met de basilicumblaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *