Het zal best een beetje overgeorganiseerd zijn, maar ik maak altijd een kookplanning voor de week vooruit. Op basis daarvan worden boodschappen gedaan en komen de gerechten die op dit blog mogen schitteren op tafel. Flexibiliteit is niet m’n sterkste kant, dus er wordt niet echt vaak van deze planning afgeweken.
Afgelopen weekend liep het toch een keer helemaal anders. Er was bezoek (vriendinnetje M. uit Denemarken) en volgens mijn planning zou ik asperges met sinaasappeldressing klaarmaken. Toen besloten we in een opwelling om wat andere vriendjes uit te nodigen voor een borrel. Reuzegezellig! De koelkast werd geplunderd en ontdaan van alle antipasti en kaasjes, er werden pizza’s besteld en er sneuvelden een aantal flessen rosé prosecco. De asperges bleven onaangeroerd in de koeling liggen…

pasta-met-pesto-yoghurt-en-asperges

Goed, die asperges dus. En er stond ook nog een restje Griekse yoghurt in de koelkast (overblijfsel van de baba ghanouj). Gelukkig had ik nog wel een receptje waar ik de yoghurt voor kon gebruiken en die asperges (waarvan ik al eens eerder had ontdekt dat ze prima combineren met pesto) heb ik er ook maar bij gedaan.
Ik zal het maar eerlijk opbiechten: de pesto heb ik niet zelf gemaakt. Ik kon niet voldoende verse basilicum krijgen op maandagochtend en toen heb ik gewoon een potje gekocht. Dat paste ook veel beter in m’n plannen om eens een dagje heel lui te doen. Dat was wel nodig na het weekend…

Het recept komt uit “Gino’s pasta” van Gino d’Acampo (Fontaine Uitgevers).

Ingrediënten (4 personen)

60 gr basilicumblaadjes
50 gr pijnboompitten
1 teen knoflook, gepeld
1¼ dl extra vergine olijfolie
400 gr (witte) asperges
rasp van 1 citroen
1 dl Griekse yoghurt
500 gr korte pasta (bv. fusilli of conchiglie)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

pasta-met-pesto-yoghurt-en-asperges_2

  • Doe de basilicum, de pijnboompitten en de knoflook in de keukenmachine, voeg olie toe en hak fijn. Of: neem 3-4 eetlepels pesto uit een potje.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin de pesto met de yoghurt en de citroenrasp. Voeg (royaal) peper en (matig) zout toe.
  • Kook de asperges 3 minuten in ruim water en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges daarna nog 15 minuten in het water staan. Giet af en snijd in stukken van 2-3 cm lengte.
  • Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en doe deze, samen met de asperges, bij de yoghurt-pesto. Schud of schep de kom ongeveer 30 seconden goed om met de saus en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *