Een zomers drankje! Tijdens een niet-zomerse zomer! Maar goed, we blijven optimistisch, dus de zonnige en warme dagen gaan nog komen (vandaag lijkt het de goede kant op te gaan…)!

lavendel-citroensiroop

Mochten we onverhoopt dit jaar toch géén zomer krijgen, dan is dit drankje de oplossing. Je waant je acuut in de Provence… Even een paar praktische tips bij dit recept (dat trouwens afkomstig is uit “Uit de tuin, in de fles” van Susy Atkins (Becht’s Uitgevers-Maatschappij):

1) De lavendelgeur en –smaak is heel subtiel. Je komt daardoor al snel in de verleiding om er meer lavendel aan toe te voegen. Dat is uiteraard geheel je eigen keuze, maar bedenk dat te veel lavendel al snel naar zeep smaakt.

2) De siroop is niet erg lang houdbaar (1-2 dagen in de koelkast), dus maak niet te veel in één keer.

lavendel-citroensiroop_2

3) Leng de siroop naar eigen inzicht aan met veel of weinig water. Naar mijn mening is de siroop het lekkerst als je een glas half vult met siroop en voor de rest opvult met water en ijsblokjes.

4) Voor iets gewaagder avontuur: maak eens een cocktail met deze siroop, wodka en ijsblokjes. Even schudden met de shaker en serveren in een martiniglas. Proost!

Ingrediënten

15 lavendelkopjes
500 ml kokend water
150 gr kristalsuiker
1200 ml koud water
5 rijpe citroenen

Bereidingswijze

  • Neem een ruime pan en doe de lavendel erin. Giet het kokende water er overheen, breng het geheel op hoog vuur snel weer aan de kook en laat 2 minuten pruttelen (met het deksel op de pan). Zet dan het vuur uit en laat de lavendel 10 minuten wellen.
  • Giet het mengsel door een fijne zeef. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Voeg dan het koude water toe en pers de citroenen boven de pan uit. Zeef de siroop opnieuw en klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *