Na maandenlange afwezigheid ben ik terug met een knaller: noedels met srirachasaus en knoflookgarnalen uit “Home made basics” van Yvette van Boven.

Hallo allemaal! Het is hier lange tijd erg stil geweest. Niet omdat ik niets te vertellen had, maar omdat de prioriteit nu eenmaal bij de kookboekhandel ligt. Daar is de laatste maanden heel veel tijd in gaan zitten. Dit betekent niet dat ik niet lekker gegeten heb in de tussentijd. In tegendeel, tot een paar maanden geleden probeerde ik nog steeds veel nieuwe recepten uit kookboeken uit. Ik fotografeerde de gerechten ook en alles wat er nog moest gebeuren was het uitschrijven van een blog. En dat kwam er dus niet van.

Ook tijdens de corona-quarantaine lukte het me niet om blogs online te krijgen. Dat kwam deels omdat ik het zakelijk erg druk heb, want de online boekenverkoop floreert. Deels kwam het ook omdat ik geen nieuwe recepten maakte. In onzekere tijden blijk ik terug te vallen op vertrouwde klassiekers. De meeste recepten die ik daarvoor gebruikte, staan trouwens op dit blog. Ik zal ze binnenkort eens op een rijtje zetten.

Schone lei

Maar nu! De coronacrisis is verre van voorbij, maar we proberen langzamerhand weer wat normaliteit in onze levens te krijgen. Daarmee was het dus ook de hoogste tijd om weer eens wat nieuws te gaan maken voor dit blog. Omdat ik nauwelijks nog weet hoe die recepten waarvan de foto’s nog op m’n telefoon staan gesmaakt hebben, gaan die gewoon de prullenbak in. We beginnen met een schone lei!

En hoe kun je beter beginnen dan met een recept uit het nieuwe boek van Yvette van Boven, genaamd “Home made basics” (Nijgh & Van Ditmar)? Ik maakte dit heerlijke noedelgerecht in een spicy srirachasaus en ik verviel direct weer in een beginnersfout. Yvette maakt dit recept met udonnoedels, maar ik verving deze door sobanoedels. Sobanoedels vind ik gewoon lekkerder (en bovendien: glutenvrij, al is dat voor mij geen relevant gegeven). Maar sobanoedels hebben ook een tamelijk onsmakelijke grijs-bruine kleur, waardoor de foto’s de heerlijke noedels niet tot hun recht laten komen. Had ik de lichtergekleurde udonnoedels gebruikt, dan hadden de foto’s er een stuk aantrekkelijker uitgezien. Zoiets realiseer ik me pas op het moment dat ik met m’n camera aan de slag ga… ik leer het ook nooit.

Noedels met srirachasaus

Ingrediënten (3 personen)

3 eetlepels sesamolie
200 gr wokgarnalen in knoflookmarinade (*)
3 eetlepels srirachasaus
1 rode ui, in dunne halve manen
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 eetlepel verse gember, geraspt
1 klein blikje tomatenpuree
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel rijstazijn
300 gr wilde spinazie (**), grof gesneden
3 x 75 gr sobanoedels
sap van ½ citroen
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

(*) Verwijder de staartjes! Vanwege de knoflookmarinade heb ik geen extra knoflook gebruikt in dit gerecht. Maak je gebruik van gewone cocktailgarnalen, voeg dan samen met de gember ook 4 teentjes geraspte knoflook toe (stap 2 van de bereidingswijze).
(**) Ik gebruikte wilde spinazie, omdat dat toevallig in mijn groentepakket zat. Vervang eventueel door jonge bladspinazie.

Bereidingswijze

  • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een ruime wok op matig vuur. Doe de garnalen in de wok en bak ze een kleine minuut. Schep ze uit de pan, bestrooi heel licht met wat zout en peper en zet apart tot gebruik.
  • Doe de rest van de olie in de wok, samen met de srirachasaus, de ui en de rode paprika. Roerbak ongeveer 4 minuten, tot de groenten zacht geworden zijn. Voeg de gember toe en bak deze een minuut mee. Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak deze tot je de puree goed kunt ruiken.
  • Schenk de natte ingrediënten erbij: kippenbouillon, sojasaus en rijstazijn. Breng de saus aan de kook en laat deze iets inkoken. Voeg eventueel wat in water verdund maïzena toe als je de saus liever iets meer gebonden wilt. Roer de spinazie door de saus en laat de groente iets slinken.
  • Bereid in de tussentijd de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar kook ze een minuut korter dan aangegeven. Roer de bijna-gare noedels door de saus.
  • Schep de garnalen terug in de wok, vermeng alles goed en breng op smaak met het citroensap.

En verder

Yvette van Boven heeft uiteraard nog heel veel meer boeken geschreven. Je vindt ze hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Yvette van Boven - Van Boven in het wildYvette van Boven - De bomvolle oven van Van BovenYvette van Boven - Van Bovens leftoversYvette van Boven - JaarrondYvette van Boven - Van Boven in het wild zakboekYvette van Boven - Home bakedYvette van Boven - Home madeYvette van Boven - Home made basics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *