Ik ben fan van deze rode-uiencompote! Heel makkelijk te maken en een heerlijke aanwinst voor een borrelplank, maar de compote smaakt ook perfect bij allerhande vleesgerechten.

Je zou deze compote trouwens ook prima ‘rode-uienjam’ kunnen noemen, want de uien zijn heerlijk zoet – zeker ook door de toevoeging van honing en aceto balsamico. Hoe dan ook: maak dit vooral eens! Het is weinig werk, want je doet alle ingrediënten samen in een pannetje en verder hoef je er nauwelijks iets aan te doen. Laat het gewoon zachtjes sudderen tot al het vocht bijna verdwenen is.
Dat vocht bestaat grotendeels uit rode wijn – bijna een halve fles. Hiervoor gebruik je natuurlijk geen dure fles, maar zorg wel dat het een prima drinkbaar wijntje is. In de eerste plaats omdat je dat terug proeft in de compote, maar vooral ook omdat je de overgebleven helft van de fles natuurlijk gewoon lekker zelf opdrinkt 😉
Het recept komt uit “Masterclass / Dips” van Ramon Brugman (Carrera Culinair).

Ingrediënten

4 rode uien, in dunne halve ringen
1 teentje knoflook, geraspt
300 ml rode wijn
30 ml aceto balsamico
200 gr vloeibare honing
4 takjes verse tijm
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Rode-uiencompote

Bereidingswijze

  • Het kan niet eenvoudiger: doe de uienringen, de geraspte knoflook, de wijn, de aceto balsamico, de honing en de takjes tijm in een pannetje. Breng de vloeistoffen aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de wijn inkoken tot deze vrijwel helemaal verdwenen is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Deze compote / jam eet je in principe koud, maar ik maakte er een hapje mee waarbij de compote weer even een beetje verwarmd werd. Op de foto zie je gehalveerde stokbroden, met daar bovenop reepjes palmkool (cavalo nero) die ik in een koekenpan in een combinatie van roomboter en olie had aangebakken. Dáár bovenop ging een flinke schep van de rode-uiencompote en uiteindelijk strooide ik er wat geraspte kaas over. De stokbroodjes gingen heel even in de oven om de kaas te laten smelten… mmmm!

En verder…

In de “Masterclass”-reeks zijn nog veel meer boeken verschenen. Hieronder vind je er een aantal:

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Tess Posthumus - CocktailsJasper Kool - TostiBas Robben - AirfryerPiet Devriendt - MosselenJulius Jaspers - HamburgersJulius Jaspers - BBQJulius Jaspers - SpiesjesRutger van den Broek - Cakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *