Sinds enige tijd heb ik een groentenabonnement en ik ben hier zó enthousiast over dat ik er graag wat meer over wil vertellen! Voor mij is dit dé perfecte manier om lokaal en volgens de seizoenen te eten.

De Meander

Ik heb een groentenabonnement (inclusief fruit) bij biologisch-dynamisch landbouwbedrijf ‘De Meander’ in Brummen. De keuze voor ‘De Meander’ is niet ingegeven door een biologisch-dynamische overtuiging. Nee, het is simpelweg het enige landbouwbedrijf in de omgeving hier die groentenabonnementen aanbiedt…

Het overgrote deel van de groenten verbouwen ze zelf en de abonnementen worden (indien nodig) aangevuld met groenten en fruit van collega-tuinders. Elke donderdagochtend komen de producten van het land en vanaf ’s middags kunnen ze worden opgehaald. Je kunt je pakket op de boerderij ophalen of op één van de afhaalpunten in de omliggende dorpen. Ik ga altijd gewoon rechtstreeks naar de boerderij – daar staan de pakketten klaar op de (koele) deel, of (bij heel warm weer) in de koelcel.
In ieder pakket zitten 4 tot 5 verschillende groenten (200-250 gr per persoon) en ‘bijgroenten’ (bijvoorbeeld komkommer, bieslook of dille). Heb je een combipakket (dus inclusief fruit) dan tref je ook 5 stukken fruit per persoon aan.

Groentenabonnement

Mijn ervaringen

Ik ben ronduit positief! De groenten zijn altijd supervers – ze komen immers nét van het land. Het is wel van belang om te bepalen welke groenten je wat langer kunt bewaren en welke niet. Vaak zit er kropsla of een slamix in het pakket en die eet ik meestal direct dezelfde of de volgende dag. Ook snijbiet is een voorbeeld van een groente die je niet heel lang kunt bewaren en die ik daarom vaak als eerste gebruik.
Andere groenten kunnen prima even blijven liggen (bv. bietjes) of vries ik in voor later gebruik (bv. prei).

De producten zijn seizoensgebonden. Toen ik aan het begin van de lente begon met het abonnement kreeg ik bijvoorbeeld nog de laatste schorseneren uit de winter, maar al snel kwamen koolrabi, rabarber en asperges (wit én groen) in beeld. Nu heb ik de eerste aardbeien ontvangen en ik verheug me op al het zomerfruit wat nog gaat komen.
Omdat je soms ook geconfronteerd wordt met groenten waar je niet zo bekend mee bent, is het soms echt een leuke klus om een passend recept te vinden. In mijn geval vormt dat nooit een probleem, want ik heb hier immers tientallen (groente-)kookboeken staan en er valt altijd wel iets leuks te vinden. Op deze manier ben ik bijvoorbeeld op het recept van de koolrabi-peersalade gekomen – en dat is zo’n topper dat ik het inmiddels al 3 keer heb gemaakt!

Groentenabonnement

Dus…

Ik kan iedereen een groentenabonnement aanbevelen! Het vraagt soms een beetje creativiteit en flexibiliteit in je menuplanning, maar je eet heerlijk vers, lokaal, seizoensgebonden en gevarieerd!
Wil je nu zelf ook elke week een groentepakket? Google dan op ‘groentenabonnement’ + je woonplaats en er komt vast een goede optie naar boven.

Groentenabonnement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *