M’n hoofd staat nog steeds niet echt naar koken, dus er komt op het moment nog weinig bruikbaars (voor dit blog, althans) uit m’n vingers. Bijkomende pech is dat ik in de eerste maanden van het jaar juist heel veel gekookt had (maar nog niet over geblogt), maar de foto’s stonden op m’n telefoon (zonder back-up…) en toen diezelfde telefoon gestolen werd, waren dus alle foto’s foetsie…

Shit happens.

Halloumi met kruidenpasta

Maar er is toch goed nieuws: op deze zonnige zondag maakte ik gemarineerde halloumi – en dat is een vermelding op deze plek waard. Ik heb eigenlijk altijd halloumi in huis (want: lang houdbaar) en normaal gesproken doe ik er het gebruikelijke mee: lekker aanbakken in een koekenpan tot er een mooi gouden korstje ontstaat en dan in een salade gebruiken.
In “Healthy appetite”, het nieuwe boek van Gizzi Erskine (Veltman Uitgevers) vond ik echter een recept voor een compleet andere benadering: eerst de halloumi marineren in een pasta van verse kruiden en daarna langdurig in een oven stoven. Warempel: de zomer belandde ook op m’n bord!

Ingrediënten (2 personen)

1 stuk halloumi van 250 gr
2 takken rozemarijn (alleen de naaldjes)
1 eetlepel tijm (alleen de blaadjes)
handvol basilicumblaadjes
kleine handvol bladpeterselie
rasp en sap van 1 citroen
1-1½ eetlepel extra vergine olijfolie
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

Halloumi met kruidenpasta_2

  • Leg het blok halloumi in z’n geheel in een kleine (oven-)schaal.
  • Doe alle kruiden, samen de citroenrasp en het -sap, de olijfolie en wat zeezout in een kleine keukenmachine en vermaal tot een vrij fijne pasta.
  • Maal wat zwarte peper over de halloumi (géén extra zout meer gebruiken hier!) en smeer het blok rondom goed in met de kruidenpasta.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de halloumi minimaal 2 uur (beter: een hele nacht) marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Neem de schaal uit de koelkast en bak de halloumi ongeveer 40 minuten (aluminiumfolie er niet afhalen!)…. Heerlijk!

Ik serveerde de ovenhalloumi met wat pasta en een simpele tomatensalade. Absolute aanrader voor een warme dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *