Mijn vriendinnetje C. zie ik helaas niet zo vaak, maar ze is een groot fan van Cook & Book en trouw volger van alle activiteiten. Onze gesprekken gaan onveranderlijk over eten en drinken en we staan samen uren in de keuken. C. is zo lief geweest om 2 gastartikelen voor dit blog te schrijven. Het tweede artikel – en voorlopig laatste – vind je hieronder. Even voor de duidelijkheid: C. woont in Zwitserland en verblijft ook een groot gedeelte van haar tijd in Frankrijk en Italië.

groene-gazpacho

Op een prachtige zomerdag (in Zwitserland zijn de temperaturen ook in september nog altijd hoog) vroeg ik me af: „Wat doe ik met een koelkast vol met vooral groene groente?“ Maak er soep van! Als het 25 graden is? Ja, kan vooral als je er een gazpacho (koude soep) mee maakt.
Bladerend in wat kookboeken, kwam ik in “Plenty“ van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) een recept tegen, waar ik trouwens nogal stevig van afgeweken ben.

Ingrediënten (6-8 personen)

4 selderijstengels
300 gram bladspinazie
1 komkommer
2 courgettes
1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
4 tenen knoflook
2 handen vol basilicum blaadjes
1 klein handje platte peterselie
500 ml magere yoghurt
groot glas water (ik schat 200 ml ongeveer)
olijfolie
zout en peper
evt. een paar blaadjes koriander (decoratie)

Bereidingswijze

groene-gazpacho_2

  • Met een keukenmachine of blender gaat het maken van de soep echt supersnel. Snijd of hak alle groenten in kleine stukjes en stop ze in de blender. Doe er een klein scheutje water bij omdat de blender anders droogloopt.
  • Zodra alle groenten fijngehakt zijn voeg je er langzaam de yoghurt en een scheutje olijfolie aan toe. Laat de blender of keukenmachine doordraaien tot je een gladde soep hebt. Indien nodig voeg je er nog wat olijfolie aan toe.
  • Daarna peterselie en basilicum toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
  • Daarna zet je de soep nog een paar uur in de koelkast. Ideaal dus om van te voren klaar te maken.

Bij het serveren van de soep kun je deze met een paar blaadjes koriander en eventueel croutons decoreren. Met zalm en komkommer belegde mini sandwiches zijn er super bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *