Zal ik eens heel eerlijk zijn? Toen ik dit gerecht voor het eerst at, vond ik het helemaal niet lekker. Als in: he-le-maal-niet-lek-ker. Dat was best merkwaardig, want er zitten alleen maar prima ingrediënten in. Had Rachel Khoo nu dan toch een misser begaan? Te veel azijn? Of te weinig tomaat? Het zat me niet lekker.

Het duurde een paar uurtjes (… hoezo, langzaam?) tot het kwartje viel. Waarschijnlijk was er niets mis met de rode wijn-kip, maar was er iets loos met mijn smaak. Ik was die dag niet helemaal lekker. Koffie stond me tegen (een teken dat het niet goed gaat met Riejanne) en ook een omeletje eerder die dag was al niet fijn gevallen.

Afijn, de enorme schaal was niet helemaal opgegaan, dus ik besloot dat dit gerecht de volgende dag een herkansing verdiende. En zo geschiedde: ik voelde me een dag later weer kiplekker en deze ‘poulet rôti au vin rouge’ bleek voortreffelijk. De eer van Rachel Khoo was gered en het recept mag dus toch schitteren op deze plek (ik had er een dag eerder al een grote rode streep door gezet).

Het recept komt uit “Mijn Franse keuken” van Rachel Khoo (Kosmos Uitgevers).

Geroosterde kip met rode wijnIngrediënten (6 personen)

150 ml rode wijn
100 gr tomatenpuree
3 takjes verse tijm, blaadjes afgerist
½ theelepel gedroogde oregano
100 ml rode wijnazijn
1½ kg kip (een hele kip in stukken, of een collectie poten / dijen / vleugels)
500 gr aardappelen, geschild, in stukken van 2 x 2 cm
3 lente-uitjes, in stukken van 7 cm
6 wortels, geschild en in de lengte in 4 stukken gehakt
125 ml water
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Doe jezelf een plezier en kook de groenten even kort voor. Rachel zegt dat het moet en ze heeft gelijk. Eigenwijze ondergetekende dacht dat de rauwe groenten prima in de oven konden roosteren, maar als de kip dan klaar is, zijn de groenten het nog lang niet…

Bereidingswijze

  • Geroosterde kip met rode wijn_2Maak eerst de marinade voor de kip: vermeng de rode wijn met de tomatenpuree, de tijm, de oregano en de azijn. Giet de marinade in een stevige (en grote!) diepvrieszak en doe de stukken kip (die je royaal met peper en zout hebt bestrooid) erbij. Maak de zak goed dicht en masseer de marinade even goed in de kip. Leg dan de zak minimaal 30 minuten (een hele nacht mag ook) in de koelkast.
  • Doe de wortels en de aardappelen in een pan met koud water. Breng het water aan de kook en laat het zo’n 2 minuten bubbelen. Giet het water af en leg de voorgekookte groenten, samen met de stukken lente-ui, op de bodem van een grote ovenschaal. Giet er 125 ml water bij.
  • Leg de stukken kip bovenop de groenten (velzijde naar boven, 1 laag) en giet alle marinade erbij. Dek de schaal af met een groot stuk aluminiumfolie en zet ‘m 40 minuten in de oven (voorverwarmd op 200 graden Celsius). Verwijder dan het folie en bedruip de kip met het braadvocht. Zet de schaal nog 20-30 minuten terug in de oven. Serveer direct. Heel lekker als je niet toevallig een beetje under the weather bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *