Deze kaaskoekjes begonnen eigenlijk hun leven als crackers. Tenminste, dat was de bedoeling. Uiteindelijk verwacht je van een recept uit een boekje genaamd “Crackers” (geschreven door Sue Quinn, uitgegeven door Becht) dat er een knapperig eindresultaat komt. Na 2 pogingen kan ik constateren: niks knapperige cracker. Maar verder: het is een winnaar en we noemen het een koekje!

Kaaskoekjes met zaden en pittenIk wil je vooral aanmoedigen om vrolijk te experimenteren met verschillende harde kaassoorten. De eerste lading maakte ik met een mengsel van belegen Goudse en Parmezaanse kaas, voor het tweede baksel gebruikte ik 100% Emmentaler. Beide zijn heerlijk, al leverde de Parmezaan (uiteraard!) een pittiger koekje op.

Nog even dit: het recept schrijft 2 theelepels zonnebloempitten en 3 theelepels pompoenpitten voor. Doe dit vooral als je dit in huis hebt. Ik volgde een andere route: bij Jumbo kun je namelijk een mengsel van pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten kopen, onder de briljante naam “Mix culinair”. Ik gebruikte 5 theelepels van deze mix.

Kaaskoekjes met zaden en pitten_2Ingrediënten

60 gr roomboter, op kamertemperatuur
125 gr geraspte harde kaas
60 gr tarwebloem + extra om werkblad te bestuiven
½ theelepel fijn zeezout
versgemalen (zwarte) peper
2 theelepels sesamzaad
2 theelepels zonnebloempitten
3 theelepels pompoenpitten

Bereidingswijze

  • Zet je keukenmachine even goed aan het werk! Vermeng hiermee namelijk als eerste de (zachte) boter met de geraspte kaas. Als dit goed vermengd is, kunnen het bloem, het zout en de peper toegevoegd worden. Laat even goed draaien. Doe tenslotte de zaden en pitten erbij en vermeng dit nog even heel kort (anders maal je de zaden tot pulp).
  • Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deegje nog even luchtig door en vorm dan een soort worst, met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Pak het goed in plastic folie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met vetvrij bakpapier. Neem een scherp mes en snijd de ‘worst’ in zo dun mogelijke plakjes (en voor het geval het niet duidelijk was: wel eerst even het plastic verwijderen…). Leg de plakjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten heel lichtbruin. Laat de koekjes eerst even op de bakplaat afkoelen en laat ze daarna uitharden op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *