Cappuccino pavlovaDit goddelijke recept stond al een tijdje op m’n lijstje, maar het kwam er maar steeds niet van. Eerst moest ik het espressopoeder aanschaffen – póeder, dus geen korrels, en esprésso, geen koffie – en vervolgens werd ik misschien wel een beetje tegengehouden door de lading suiker die je gebruikt.

Allemaal onzinargumenten: bij de supermarkt kun je gewoon Nespresso espressopoeder kopen en met al die suiker valt het wel mee: als je heel weinig of geen suiker in de slagroom doet, vormt de room een prima balans met de zoete meringue. Aan de slag, want 1x eten = verkocht! Zó goed!

Neem er wel even de tijd voor: ik bakte de pavlova ’s avonds en liet hem de hele nacht in de oven afkoelen. De gebakken pavlova blijft zonder problemen een paar dagen goed, dus die kun je prima voorbereiden. Zodra je echter de vulling erop doet, is het raadzaam om de pavlova binnen 1 à 2 dagen op te eten, want het vocht uit de room trekt dan langzaam in de meringue.

Cappuccino pavlova_2Het recept komt uit “Nigellissima” van Nigella Lawson (Uitgeverij Atlas Contact).

Ingrediënten

250 gr + 1 afgestreken eetlepel fijne kristalsuiker
4 theelepels espressopoeder
4 eiwitten (L)
snufje zout
2 theelepels maïzena
1 theelepel witte wijnazijn
250 ml slagroom
1 theelepel cacaopoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met vetvrij bakpapier en teken hierop een cirkel met een doorsnede van 23 cm.
    Doe de suiker en het espressopoeder in een kommetje en vermeng goed.
  • Doe de eiwitten en het snufje zout in een vetvrije metalen kom en klop de eieren tot zich zachte pieken beginnen te vormen. Blijf kloppen terwijl je lepel voor lepel het suiker-espressomengsel toevoegt. Als de zachte pieken zijn veranderd in hele stevige pieken, kun je stoppen met kloppen en de maïzena en de azijn toevoegen. Schep dit met een metalen lepel door de stijfgeslagen eiwitten.

Cappuccino pavlova_3

  • Schep het eiwitmengsel op het bakpapier (uiteraard binnen de lijnen van de cirkel) en probeer een zo glad mogelijke schijf te vormen. Zet de meringue in de oven, verlaag de temperatuur direct tot 150 graden Celsius en bak de eiwitten 1 uur. Zet dan de oven uit en laat de meringue helemaal afkoelen in de oven (ovendeur mag op een kiertje).
  • Als de basis helemaal koud is, leg je hem op z’n kop op een platte ondergrond en kun je het bakpapier verwijderen.
    Klop de slagroom met een afgestreken eetlepel suiker tot deze stevig, maar nog steeds smeerbaar is. Verdeel de slagroom over de meringue. Doe het cacaopoeder in een theezeefje en bestrooi de pavlova ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *