Geroosterde groenten met feta en chorizo is het ultieme ruim-je-koelkast-op recept. Het is nauwelijks een recept te noemen, want je doet er gewoon alle restjes groenten in die je tegenkomt.

De titel van dit stukje is wel een klein beetje misleidend. Dat van die geroosterde groenten klopt, maar de feta zou je kunnen vervangen door een andere kaas met een duidelijke en uitgesproken smaak. Dat gezegd hebbende, dat heb ik getest en ik weet nu zeker dat voor mij feta het beste werkt. De chorizo kun je ook vervangen door een andere sterke smaak – bijvoorbeeld door salami of gerookte kip.

Gebruik véél groenten! Door het roosteren slinken de meeste soorten behoorlijk en dan blijft er uiteindelijk veel minder over. Snijd daarom de groenten ook in behoorlijk grove stukken. Voeg je geraspte groente toe (ik had nog wortel en witte kool liggen uit het recept voor de yakisoba met kip), doe dat dan pas op het laatst. Ik bakte de geraspte groenten een kwartier mee en dat was ruim voldoende.
De groenten zijn vrij mild en daarom vind ik het belangrijk om de kaas en het vlees stevige smaakmakers te laten zijn. En vergeet daarvoor ook de citrus niet – citroen of limoen. Aan de slag!

Ingrediënten (2-3 personen)

500 gr aardappelen, in schijfjes van 1 cm dikte (*)
1 aubergine, in plakken van 1 cm dikte, in kwarten
4 lente-uitjes, in grove stukken
1 rode paprika, in repen
1-2 limoenen, in 2 helften
1 eetlepel gedroogde oregano
2-3 eetlepels olijfolie
75 gr geraspte wortel
125 gr geraspte witte kool
1 plak feta, in blokjes
150 gr chorizo, in blokjes
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

(*) Dit zijn de groenten die ik de laatste keer gebruikt heb (ik maak dit vrij regelmatig). Maar: gebruik elke groentesoort die je wilt! Varieer vooral lekker met courgette, pompoen, paddenstoelen, zoete aardappel, broccoli…. wat je maar wilt!

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Gebruik een grote ovenschaal en doe hierin de stukken aardappel, aubergine, lente-ui en paprika. Voeg de gehalveerde limoenen (of citroenen) toe.
  • Strooi de oregano over de groenten en doe de olijfolie erbij. Breng op smaak met weinig zout (denk eraan dat de feta en chorizo later ook zout toevoegen) en flink wat zwarte peper. Schep dan alles goed om, zodat de groenten met een klein laagje olie bedekt zijn.
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven. Schep dan alles even goed om en zet de schaal weer terug.
  • Na 15 minuten haal je de schaal weer uit de oven. Voeg dan de geraspte wortel en kool toe, evenals de blokjes feta en chorizo. Schep alles goed om en zet de schaal opnieuw in de oven.
  • Na nogmaals 15 minuten is dit restjes-gerecht klaar. Knijp de helften limoen uit over de groenten, schep een laatste keer om en serveer direct.
Geroosterde groenten met feta en chorizo
Doe de aardappelen in een grote ovenschaal
Geroosterde groenten met feta en chorizo
De de stukken aubergine erbij
Geroosterde groenten met feta en chorizo
Rode paprika erbij
Geroosterde groenten met feta en chorizo
… en de lente-ui erbij
Geroosterde groenten met feta en chorizo
Schep alles goed om met gedroogde oregano, olijfolie, zout en peper
Geroosterde groenten met feta en chorizo
Na 45 minuten in de oven (na 30 minuten een keertje omscheppen) gaan de chorizo en de wortel erbij
Geroosterde groenten met feta en chorizo
… en de feta en de witte kool
Geroosterde groenten met feta en chorizo
Aan tafel!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *