Elk jaar rond Pasen heb ik het plan om hot cross buns te maken, maar het kwam er nooit van. Tot nu – en wat werden deze zoete broodjes met het lichtgekleurde kruis erop lekker!

In Angelsaksische landen zijn ze een fenomeen met Pasen: hot cross buns, ofwel: zoete rozijnenbroodjes. Het kruis verwijst naar de kruisiging van Jezus en daarom worden ze typisch ook alleen met Goede Vrijdag / Pasen gegeten. Dit jaar dacht ik er eindelijk op tijd aan om een recept te zoeken en dat haalde ik uiteindelijk uit m’n oeroude (uit 2003!), maar nog altijd innig geliefde “Modern classics book 2” van Donna Hay (4th Estate).

Ingrediënten (12 broodjes)

1 zakje droge gist (van 7 gr)
90 gr fijne kristalsuiker
355 ml volle melk, lauw
700 gr patentbloem
2 theelepels koekkruiden
2 theelepels kaneelpoeder
50 gr roomboter, gesmolten
1 ei, geklutst
185 gr rozijnen, geweld
rasp van 1 sinaasappel
Voor het kruis:
75 gr patentbloem
80 ml water
Voor het glazuur:
40 gr fijne kristalsuiker
50 ml water

Hot cross buns

Bereidingswijze

  • Meng de droge gist, 2 theelepels van de kristalsuiker en alle melk in een ruime kom. Laat zo’n 5 minuten staan – tot het mengsel begint te schuimen en de gist actief is.
  • Voeg het patentbloem, de koekkruiden, het kaneelpoeder, de gesmolten boter, het ei, de resterende suiker, de rozijnen en de sinaasappelrasp toe aan het gistmengsel. Vermeng dit in de kom (gebruik hiervoor een mes, dat gaat het makkelijkst) en kieper dan de inhoud op een licht bebloemde ondergrond. Kneed het deeg ongeveer 8 minuten, tot het elastisch aanvoelt.
  • Gebruik een schone, licht met olie ingevette kom en doe het deeg hierin. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic folie en laat het deeg op een vrij warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in 12 stukken en rol hier bolletjes van. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek de plaat af met een schone theedoek. Laat opnieuw rijzen, ditmaal 30 minuten.
  • Om het kruis te kunnen maken hoef je alleen een papje te maken van het patentbloem en het water. Doe het mengsel in een spuitzak, of simpelweg in een plastic zakje waar je het puntje afknipt. Maak een kruispatroon over de bolletjes (zoals je kunt zien op de foto’s was mijn mengsel iets te dik).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete lucht oven) en bak de buns in 35 minuten gaar en bruin.
  • Als de broodjes in de oven staan, kun je het glazuur maken: doe de kristalsuiker en het water in een klein pannetje en breng de vloeistof aan de kook. Roer goed, zodat de suiker volledig oplost. Laat iets afkoelen en bestrijk de hot cross buns (als ze warm uit de oven komen) met het glazuur.

En dan dit…

Hieronder vind je een aantal boeken van Donna Hay terug, samen met wat (internationale) (brood)bakboeken.

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Donna Hay - Modern classics 2 NLRutger van den Broek - De bakatlasWereldrecepten met bijzonder broodDonna Hay - Nieuwe klassiekersStefan Elias - Wereld bakboekDonna Hay - Modern bakingJonneke de Zeeuw - MooncakeDe beste broodrecepten wereldwijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *