Vorige week verscheen het nieuwe kookboek van Karin Luiten, “Slim zónder pakjes & zakjes”, en daaruit maakte ik direct deze heerlijke tartiflette – niet met réblochon, maar met camembert.

Ik weet het… tartiflette is natuurlijk eigenlijk een wintergerecht, want: zwaar en machtig. Maar ook enorm lekker, dus ik zie geen enkele aanleiding om in de wat warmere maanden van het jaar een verbod in te voeren. Wil je een authentieke versie maken, gebruik dan een réblochon-kaasje. In de versie van Karin Luiten gaat een hele camembert, die wat eenvoudiger verkrijgbaar is, en – ik kan het bevestigen – net zo geweldig smaakt!

Het recept komt uit “Slim zónder pakjes & zakjes” van Karin Luiten (Nieuw Amsterdam).

Ingrediënten (4 personen)

1 kg aardappelen (vastkokers)
2 grote (rode) uien, in dunne halve manen
200 gr (gerookte) spekblokjes
klontje roomboter
4-5 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 teentje knoflook, geraspt
scheut droge witte wijn
200 ml crème fraîche
1 camembert-kaasje
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Tartiflette

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ½ cm. Kook ze 10 minuten (niet langer!) in licht gezouten water en giet dan af.
  • Doe de uien, de spekblokjes en een klontje roomboter in een grote koekenpan en fruit alles 10 minuten op een laag vuurtje. Doe dan de tijmblaadjes en de knoflook erbij en giet een scheut witte wijn in de pan. Laat dit een paar minuten inkoken. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met wat peper. Zout heb je waarschijnlijk niet nodig: de spekblokjes zijn zout genoeg.
  • Snij de camembert in plakken (laat de korst er gewoon aan). Vermeng het spek-ui-mengsel met de aardappelen en ¼ deel van de camembert (snijd dit deel in kleinere blokjes).
  • Doe alles in een grote, ingevette ovenschaal en leg de plakjes camembert (het ¾ deel) er bovenop.
  • Gratineer de tartiflette 30 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *