Opnieuw een recept dat een beetje tijd kost, maar da’s vooral wachttijd: wachten tot alle ingrediënten gaar zijn, de saus dik en geurig is… en deze gevulde paprika’s op tafel mogen!

Dit is een Joods recept (uit: “De Joodse keuken van Minsk tot Marrakesh” van Janna Gur, Uitgeverij Terra) en het kom uit Bulgarije. Ten minste… de versie in het boek komt uit Bulgarije. Ik maakte er noodgedwongen een soort Noord-Afrikaanse variant op en dat zou zo maar eens heel ‘happy accident’ geweest kunnen zijn.

In het originele recept gaat 150 gr tomatenpuree (dat zijn 2 kleine blikjes), maar op het moment suprême bleek ik maar 1 klein blikje in huis te hebben. Geen punt voor mij: ik heb gewoon harissa gebruikt voor de ontbrekende 75 gr! De saus werd prachtig vol en dik en was bovendien heerlijk scherp… 😉

Ingrediënten (3 personen)

6 grote paprika’s, rood, geel en/of oranje
75 gr pijnboompitten
1 eetlepel olijfolie
2 middelgrote uien, in dunne halve manen
185 gr langkorrelige rijst
400 gr rundergehakt
1 grote tomaat, geraspt
15 gr bladpeterselie, fijngehakt
1 theelepel zoet (gerookt) paprikapoeder
75 gr tomatenpuree
75 gr harissa
360 ml runderbouillon
2 teentjes knoflook, geraspt
1 theelepel suiker
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Gevulde paprikas

Bereidingswijze

  • Zoek vóór je begint een grote pan met een dikke bodem en een goed passend deksel uit. Test of de paprika’s hierin passen (staand). Ze moeten niet kunnen omvallen.
  • Snijd de bovenkant van de paprika’s af en verwijder de zaadlijsten en de pitjes. Je kunt de bovenkanten weggooien, maar je kunt ze er ook als een kapje bovenop zetten. Ik verwijderde wel de groene steel.
  • Neem een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn en hun geur beginnen af te geven. Neem de pijnboompitten uit de pan.
  • Verwarm de olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de ui tot deze zacht en lichtbruin is. Voeg de rijst (inderdaad: ongekookt) eraan toe en bak deze even mee. Doe het rundergehakt erbij en bak dit rul tot het verkleurt.
  • Dan kunnen de geraspte tomaat, de peterselie, het paprikapoeder, de pijnboompitten en wat zout en peper bij het gehakt in de pan. Roer even goed door en haal dan de pan van het vuur. Laat enigszins afkoelen.
  • Vul de paprika’s met het gehakt-rijstmengsel. Bij mij paste het allemaal precies.
  • Neem nu de grote pan met de dikke bodem en maak hierin de saus door de tomatenpuree en de harissa op te lossen in de bouillon. Voeg de knoflook, de suiker en wat zout en peper toe en breng de saus aan de kook. Neem 1/3 deel van de saus uit de pan (en laat 2/3 er dus in zitten).
  • Zet de gevulde paprika’s rechtop in de pan, bovenop de saus. Giet de saus die je apart hebt gehouden (het 1/3 deel) over de vulling, zet eventueel de kapjes erop en breng de saus opnieuw aan de kook. Leg dan het deksel op de pan en draai het vuur laag.
  • Laat alles 1½ uur sudderen. Controleer af en toe of er nog voldoende saus is en giet er anders een beetje bouillon of water bij. Laat de paprika’s een kwartier rusten voor je ze opdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *