Deze Joodse honingcake heeft een waanzinnig lichte structuur en een heel subtiele honingsmaak – wat een topper! Het recept komt uit “De Joodse keuken van Minsk tot Marrakesh” van Janna Gur (Uitgeverij Terra).

De basis van de cake bestaat uit meringue: simpelweg eiwit en suiker, geklopt tot stijve pieken. Er gaan waanzinnig veel eieren in (7!), maar die zorgen er dan ook voor dat de bijzondere structuur bereikt wordt. Trouwens: je kunt aan de natte ingrediënten ook een eetlepel (15 ml) cognac of brandewijn toevoegen, maar dat liet ik achterwege. Ik houd namelijk niet zo van drank in m’n gebak – al klinkt dit misschien heel vreemd in de oren van mensen die mij kennen en weten dat ik zelden een borrel (correctie: wijntje) afsla…

Het recept komt uit “De Joodse keuken van Minsk tot Marrakesh”, waar ik al een ander fantastisch recept uit maakte: gevulde paprika’s.

Ingrediënten (1 grote springvorm, doorsnede 26 cm) (*)

7 eieren, gescheiden
2 eetlepels plantaardige olie
2 eetlepels vloeibare honing
3 eetlepels vers citroensap
250 gr fijne kristalsuiker
210 gr patentbloem
poedersuiker

(*) Ik héb geen grote springvorm met een doorsnede van 26 cm, dus ik verdeelde het beslag over een kleine springvorm met een doorsnede van 16 cm en een kleine tulbandvorm met een doorsnede van 21 cm.

Joodse honingcake

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Vet je springvorm goed in met boter of olie en bestuif ‘m met bloem. Tik het overtollige bloem eruit.
  • Neem een grote kom en een handgarde en klop de eidooiers, de olie, de honing en het citroensap tot een gladde massa.
  • Gebruik je standmixer om een meringue te kloppen van de eiwitten en de suiker. Dit duurt even – ga door tot zich stijve witte pieken vormen.
  • Schep het mengsel met de eidooiers door de geklopte eiwitten en schep tenslotte het bloem erdoor.
  • Schep (of giet, het is vrij dun) het beslag in de vorm en bak de cake 35 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is (steek de prikker in het dikste deel van het gebak – als hij er schoon uitkomt, is de cake gaar).
  • Laat 15 minuten afkoelen, verwijder dan de vorm en laat helemaal afkoelen. Bestrooi (eventueel) met poedersuiker voor het opdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *