Hoewel de indruk zou kunnen ontstaan dat ik alleen maar snel-klaar-gerechten en -soepen maak, ben ik regelmatig ook echt wel in de weer met recepten die iets meer inspanning vergen. Helaas eindigen mijn dappere pogingen om iets indrukwekkends te produceren niet altijd in een succes – zo zal ik jullie hier niet vervelen met mijn mislukte maisbrood-avonturen (grote frustratie!). Ook deze pastilla had het bijna niet tot dit blog geschopt.

Dat ligt er niet aan dat het eindresultaat niet te eten bleek (nee, dit is heel lekker!), maar omdat ik zó agressief werd van dat vreselijke filodeeg dat ik op een gegeven moment in staat was om het hele boeltje in de vuilnisbak te kieperen. Fijn dat ik me wist te beheersen, want zo’n pastilla (een ietwat merkwaardige mix van zoet en hartig) is super. Ik zoek alleen nog naar manieren om dat vervloekte filodeeg te vermijden, want dat houdt me echt tegen om dit vaker te maken. Ik ken de theorie (vochtig houden!) en ik pas ‘m ook toe in de praktijk, maar echt: filodeeg breekt al af als ik er naar kijk. Grrr….

Uit mijn worsteling blijkt echter dat je dit gerecht ook prima kunt maken met in stukken gebroken deeg – dat maakt voor de smaak echt niks uit. Een pastilla kun je op vele manieren vullen (zoals bijvoorbeeld met kip en zoete amandelen), maar ik viel natuurlijk weer eens voor een recept met zoete aardappel…. (hoe voorspelbaar).

Het recept komt uit “Spice” van Ana Sortun (Uitgeverij William Morrow).

pastilla-van-zoete-aardappel-en-koriander

Ingrediënten (4 personen)

900 gr zoete aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
60 gr pijnboompitten
2 eetlepels ongezouten roomboter
2 (rode) uien, gesnipperd
¼ theelepel kurkumapoeder
snufje saffraan (ongeveer 12 draadjes)
1 eetlepel verse gember, geraspt
4 eieren, losgeklopt
2 eetlepels citroensap
½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
1 bosje koriander, fijngehakt
60 gr poedersuiker
1 theelepel kaneelpoeder
9 vellen filodeeg
100 gr ongezouten roomboter, gesmolten
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een ronde ovenschaal (circa 23 cm doorsnede) licht in.
  • Doe de aardappelen in een pan met licht gezouten kokend water en kook ze in ongeveer 20-25 minuten gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen. Neem dan een stamper en maak er een puree van.
  • Doe de pijnboompitten in een schone koekenpan en rooster ze in een paar minuten goudbruin. Laat afkoelen.
  • Gebruik diezelfde koekenpan om er de boter (2 eetlepels) in te smelten en hierin de uien te fruiten. Voeg na een paar minuten het kurkumapoeder, de saffraan en de gember toe. Doe het uimengsel bij de aardappelpuree en vermeng goed.
  • Voeg vervolgens de eieren, het citroensap, de peterselie en de koriander bij de puree en vermeng opnieuw. Voeg naar smaak zout en peper toe. De vulling voor de pastilla is nu klaar.

pastilla-van-zoete-aardappel-en-koriander_2

  • Hak de afgekoelde pijnboompitten wat fijner en doe ze in een kommetje, samen met het poedersuiker en het kaneelpoeder. Vermeng goed en zet apart.
  • Neem een vel filodeeg, kwast dit in met de gesmolten boter en bestrooi met ¼ deel van de zoete pijnboompitten. Leg er een tweede vel filodeeg bovenop, besmeer met gesmolten boter en voeg ook een derde vel toe – dat je eveneens besmeerd met de boter. Leg deze 3 vellen in de ovenschaal en laat de 4 punten iets over de rand hangen.
  • Herhaal dit met de vellen 4 t/m 6 en leg deze vellen in tegengestelde richting in de ovenschaal, zodat er nu 8 punten over de rand hangen.
  • Schep de vulling in de schaal. Maak de vellen 7 t/m 9 opnieuw zoals boven beschreven en leg deze bovenop de vulling. Vouw de punten naar binnen en strooi het resterende ¼ deel van de pijnboompitten over de bovenkant van de pastilla.
  • Bak de pastilla in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin in de oven. Bestrooi eventueel met wat extra poedersuiker bij het serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *