Een heel smakelijke, en bovendien erg eenvoudige, manier om groenten te bereiden is om ze te roosteren. Snijd de groenten in niet al te grote stukken, besprenkel met zout en peper, hussel een beetje om met olijfolie en schuif in de oven. Je hebt er geen omkijken meer naar (nou ja, misschien tussendoor een keertje omscheppen), maar na 30-45 minuten heb je wel een heerlijk bijgerecht.

Als je knollen gebruikt loop je echter al snel tegen het probleem aan dat ze niet zo snel gaar zijn. Hierbij loont het dus de moeite om ze even (circa 10 minuten) voor te koken, want op halfgare bieten zit niemand te wachten (of zijn er mensen die dat wel lekker vinden?). In dit recept worden heel wijselijk dus voorgekookte bieten gebruikt. Die kun je kant en klaar kopen, maar er is natuurlijk niemand die je tegenhoudt als je ze zelf kookt.

geroosterd-witlof-met-biet-en-peer

Verder kun je alle kanten op met dit gerecht. Vervang de paprika bijvoorbeeld door parten rode ui, voeg wat walnoten toe of varieer wat met de kaas die je gebruikt (maar zorg wel dat je een kaassoort met een duidelijke smaak gebruikt).

Nog één ding: in een ideale wereld beschik je over een grote oven met een grote bakplaat. Hier kun je alle groenten dan in één laag op leggen. Ga in dat geval dan uit van een baktijd van ongeveer 30 minuten.
In mijn keuken heb ik echter alleen een klein oventje, met bijbehorend klein bakplaatje. Je zou dan natuurlijk de groenten in twee porties kunnen roosteren, maar ja… Ik gebruikte dus een grote ovenschaal, waarin de groenten opgestapeld lagen. Dit vergt wat meer tijd om alle warmte goed te laten doordringen (en is niet echt bevorderlijk voor het knapperige randje…) dus in dat geval zul je de oventijd moeten verlengen tot ongeveer 45 minuten.

Dit recept komt uit Allerhande (11-2012).

geroosterd-witlof-met-biet-en-peer_2

Ingrediënten (bijgerecht, 4 personen)

4 stronken witlof, in de lengte in kwarten gesneden (harde kern verwijderd)
2 eetlepels olijfolie
2 gekookte bieten (totaal 250 gr), in parten
1 rode paprika, in repen
2 peren, geschild, klokhuis verwijderd en in de lengte in parten gesneden
1 eetlepel vloeibare honing
50 gr Parmezaanse kaas (geschaafd of vlokken)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en hussel alle groenten door elkaar op de plaat. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met de olijfolie en de honing. Vermeng opnieuw goed en schuif de bakplaat dan in de oven.
  • Bak de groenten in ongeveer 30 minuten (zie boven) gaar en goudbruin (schep halverwege een keer om). Dien op in een mooie schaal en bestrooi met de geschaafde kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *