Ik heb nog nooit een recept van Yotam Ottolenghi gemaakt dat me niet beviel – en deze bladerdeegtaartjes met geroosterde groenten en feta bleken geen uitzondering op die regel!

Nu moet ik wel in alle eerlijkheid bekennen dat ik Ottolenghi altijd alleen in het weekend maak. Voor een doordeweekse dag nemen de recepten te veel tijd in beslag voor mij, want op de één of andere manier ben ik er altijd langer mee bezig dan oorspronkelijk ingeschat. In het weekend is dat geen probleem, op doorsnee woensdagavond wèl.

Deze bladerdeegtaartjes bleken ook weer ietsje bewerkelijker dan verwacht, maar oh boy…. wat waren ze de moeite waard! Heb je plusminus 2 uurtjes tijd op een zaterdagmiddag – maak dit dan!

Het recept komt uit “Jeruzalem” van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi (Fontaine Uitgevers).

Ingrediënten (4 personen)

4 rode, gele of oranje paprika’s, in 1 cm brede repen
3 kleine (rode) uien, in 1 cm brede partjes
4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
1 theelepel gemalen koriander
1½ theelepel gemalen komijn
3 eetlepels olijfolie
1½ eetlepel bladpeterselie, grofgehakt
1½ eetlepel verse koriander, grofgehakt
250 gr roomboterbladerdeeg
1 ei, losgeklopt
30 gr zure room
160 gr feta, verbrokkeld
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Ottolenghi's bladerdeegtaartjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven tot 210 graden Celsius.
  • Vermeng in een grote ovenschaal de paprika’s met de uien, de tijm, de gemalen koriander, de gemalen komijn, de olijfolie en een snuf zout. Rooster de groenten 35 minuten in de oven en schep ze halverwege een keer om.
  • Haal de schaal uit de oven en schep de verse kruiden (peterselie en koriander erdoor). Voeg eventueel zout en peper toe (proef dus even).
  • Schakel de oven naar 220 graden Celsius.
  • Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en maak 4 vierkanten van ongeveer 15 x 15 cm, of 4-5 cirkels met een doorsnede van 15 cm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat 30 minuten in de koelkast.
  • Haal de bakplaat uit de koelkast en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Verdeel dan de zure room over de taartjes, maar laat hierbij een rand van ongeveer ½ cm vrij. Verdeel de groenten over de zure room.
  • Bak de bladerdeegtaartjes 14 minuten in de oven. Haal ze er dan uit en verdeel de verbrokkelde feta (*) over de groenten. Zet terug in de oven en bak nog 7 minuten. Bestrooi met zwarte peper en eventueel wat overgebleven verse kruiden. Serveer direct.

(*)  Je kunt in plaats van feta ook een ei per taartje gebruiken. Maak dan een ondiep kuiltje in de groenten en breek hier het ei in. Net als de feta moeten de taartjes dan nog 7 minuten terug in de oven. Ik probeerde dit, maar mijn kuiltjes waren niet goed en het ei stroomde alle kanten op… ik houd het dus bij de feta!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *