Geloof het of niet, maar aan het schrijven van dit stukje over een simpel drankje, is een compleet onderzoek voorafgegaan. Het zit namelijk zo: volgens het recept in het boek (“Minibijbel sappen & smoothies” van Suzannah Olivier) hebben we het hier over een mango-limoenlassi. Oja? Waarom is het geen smoothie? Wat is het verschil tussen een lassi en een smoothie?

Mevrouw Olivier geeft geen uitsluitsel. Wikipedia is niet echt behulpzaam. Volgens de definities op deze site valt het onderstaande mengsel zowel in de categorie lassi als smoothie – om de simpele reden dat er fruit en melkprodukten in gaan. Aan beide kun je ook ijs toevoegen, dus dat levert ook niet het doorslaggevende verschil op.

mango-limoen-smoothie-enof-lassiVolgens forum.fok.nl is een lassi altijd met yoghurt gemaakt en worden er vaak Indiase specerijen (meestal gemberpoeder) aan toegevoegd. Ok, de yoghurt is present, maar de Indiase specerijen ontbreken… Dus geen lassi? Weer ergens anders staat dat een lassi gewoon een Indiase variant op een smoothie is (vanwege de toevoeging van specerijen) – hetgeen dus definitief (?) van deze lassi een smoothie maakt. Of toch niet?

Wie het weet mag het zeggen – alle reacties zijn welkom! Maar hoe je het ook noemt (lassi / smoothie / yoghurt shake / whatever), het is een verfrissend drankje. Erg geschikt als gezond en lekker ontbijtdrankje bovendien!

Ingrediënten (2 grote glazen)

mango-limoen-smoothie-enof-lassi_2

1 mango
fijn geraspte schil + sap van 1 limoen
1 eetlepel citroensap
1-2 theelepels basterdsuiker
100 ml yoghurt
mineraalwater

Bereidingswijze

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Doe het in een blender of keukenmachine en voeg de limoenschil en het sap toe. Vermeng goed in de blender.
  • Voeg het citroensap, de suiker en de yoghurt toe. Meng het geheel glad en schraap zo nodig de zijkanten van de kom schoon.
  • Verdun het geheel met wat mineraalwater.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *