Volgende maand krijg ik een bont gezelschap te eten: vriendinnetje M. die alles lust – als het maar gezond is, vriendje G.J. die een regelrechte foodie is, vriendje L. die vooral van eenvoudige en lekkere Hollandse kost houdt en vriendinnetje L. die noodgedwongen een geen-vlees-dieet volgt. Allemaal reuze gezellige mensen, maar het menu voor die avond bezorgt me hoofdpijn. Het moet vleesloos, het mag niet te avontuurlijk, maar het kan ook niet te veilig, want de foodie moet natuurlijk wel onder de indruk raken.

Als voorafje gaat het waarschijnlijk een wortelsoepje worden. Toegegeven, niet erg spannend – maar het is in ieder geval toch iets aparter dan tomatensoep. Afgelopen weekend was de proefrit en die beviel goed. Waarschijnlijk gaat dit voorgerecht het wel worden. Mooi, nu de rest van het menu nog uitvogelen….

Het recept voor deze wortelsoep komt uit het boekje “Amuse soepjes” van Anne-Catherine Bley. Zoals op de foto te zien is, maakte ik voor deze test slechts een halve hoeveelheid.

Worteltjessoep

Ingrediënten (6 personen)

1 kg wortels
3 uien
½ theelepel gemalen koriander
1 eetlepel olijfolie
1½ liter water
100 ml slagroom (ik gebruikte kookroom)
zout en peper

Bereidingswijze

  • Schil de wortels en snijd ze in schijfjes.
  • Pel de uien en snipper ze.Worteltjessoep_2
  • Fruit de ui met de gemalen koriander onder af en toe omscheppen in de olie. Doe dat ongeveer 5 minuten op laag vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de wortels toe en schep alles goed om.
  • Giet het water erbij. Breng op smaak met zout. Breng aan de kook.
  • Draai dan het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 25-30 minuten sudderen.
  • De wortels moeten dan helemaal gaar zijn. Neem de pan van het vuur en roer de slagroom door de soep.
  • Pureer met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.

Voor de definitieve uitvoering ga ik waarschijnlijk een half groentebouillonblokje toevoegen – en dan het zout achterwege laten. Bovendien zal ik iets meer water gebruiken, want het geheel werd nu wel een beetje dik en voedzaam. Het is niet de bedoeling dat de gasten na het voorgerecht al vol zitten… 🙂
NB: Ik at er toast met geitenkaas bij.
Een hele fijn combinatie!

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *