Een lekkere komkommersalade is het perfecte bijgerecht bij elke zomerse maaltijd. Niks bijzonders, zou je zeggen. Totdat je deze komkommersalade uit “De chef die je wilt zijn” van Andy Baraghani proeft…

Iedereen heeft wel een beproefd recept voor komkommersalade; zo’n recept waarop je altijd weer terug valt. In mijn geval betekent dat dat ik kies voor:
(1)  Komkommer met simpelweg een lekkere witte wijnazijn
(2)  Komkommer met zoet-zure dressing (dat recept vind je hier)
(3)  Komkommer met een flinke scheut balsamicosiroop
Allemaal simpel en snel klaar. Want dat is een voorwaarde bij een zomerse salade!

En nu is er dus een nieuwe favoriet! Voorlopig hebben varianten 1 t/m 3 het nakijken: deze zomer maak ik de komkommersalade uit “De chef die je wilt zijn” van Andy Baraghani (uitgeverij Carrera Culinair)! Heel simpel, heel lekker en heel snel klaar. Ik deed er 5 minuten over, maar dat kwam omdat ik altijd nogal pietluttig doe over het verwijderen van de schil en de zaadlijsten. Ben je daar nou niet zo moeilijk in, dan staat dit bijgerecht in 3 minuten op tafel.

Komkommersalade

Ingrediënten

1 komkommer
1 (klein) teentje knoflook, geraspt
3 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel fijne kristalsuiker
1 theelepel verse geraspte gember (*)
2 eetlepels sesamzaad

Bereidingswijze

  • Snijd de komkommer naar wens. Ik verwijder altijd de schil en de zaadlijsten, maar laat die vooral zitten als je dat wilt. Ik sneed de komkommer in kleine stukjes, maar in het oorspronkelijke recept worden er stukken van 5-7 cm van gesneden. Ik denk dat het niet zo veel uitmaakt – doe gewoon waar je zin in hebt.
  • Klop een dressing van de knoflook, rijstazijn, sojasaus, kristalsuiker en verse gember.
  • Voeg de komkommerstukken toe aan de dressing en vermeng goed.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en strooi ze over de salade.

(*)  Ik weet eigenlijk niet of ik dit al eens eerder heb gedeeld, maar het is een enorme aanrader om verse gember in te vriezen! Schil de gember eerst en doe dan de stukken in een diepvrieszak. Niet alleen kun je op deze manier de gember veel langer bewaren, maar bevroren gember is ook véél makkelijker te raspen dan verse.

(Op de foto bovenaan de pagina zie je dat ik deze komkommer at bij de honing-sojakip van Bill Granger.)

En verder…

Eet je graag salades en wil je een beetje meer variatie brengen in je repertoire? Dan zijn onderstaande boeken misschien een goede hulp voor je:

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Bibi Loomans - Zin in saladeJess Damuck - Salade freakMega saladesShuki Rosenboim - Midden-Oosterse saladesAjda Mehmet - Salad daysWelmoed Bezoen - SaladebijbelSusannah Blake - 500 saladesJanneke Philippi - Salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *