Heerlijke gehaktballetjes vól met lente-ui, sesam en gember, vergezeld van een perfect bijpassende dressing en frisse paksoi… en dat allemaal heel simpel te bereiden in de oven! Het recept komt uit “De makkelijke bakplaat” van Rukmini Iyer (Uitgeverij Becht).

Ik heb geen talent voor het klaarmaken van gehaktballen. Nul. Wat ik ook doe, ze vallen uiteindelijk altijd uit elkaar – zelfs als ik de ballen een half uur in de koelkast zet (dat zou er voor moeten zorgen dat ze heel blijven tijdens het bakken). De enige manier die (voor mij) wél werkt, is het bereiden van gehaktballen in de oven. Dat is lang geleden begonnen met de “mountain meatballs” van Jamie Oliver – die zijn geweldig, worden in de oven gegaard en vallen absoluut niet uit elkaar – en dus is dit voor mij de beproefde methode geworden. Geen wonder dat dit recept in “De makkelijke bakplaat” mijn aandacht trok.

Deze heerlijke gehaktballen zitten bomvol lente-ui, rode peper en verse gember. Als de balletjes vrijwel klaar zijn, voeg je nog paksoi  toe aan de ovenschaal, dus er is geen gebrek aan vitamientjes (zeker als je bedenkt dat de gember en peper ook terugkomen in de dressing). De dressing is de verbindende factor tussen de gehaktballetjes, de paksoi en de rijst die je er apart bij kookt.
Dit recept is een blijvertje: gezond, makkelijk en snel klaar!

Ingrediënten (4 personen)

Gehaktballetjes
500 gr rundergehakt
3 lente-uitjes, in hele dunne ringetjes
½ rode peper, zaadlijsten en zaadjes verwijderd, fijngehakt
5 cm verse gember, geraspt
1 teentje knoflook, geraspt
2 eetlepels (geroosterde) sesamolie
1 eetlepel sesamzaad
1 theelepel zeezout
4 stronkjes baby-paksoi, ieder in 8 parten gesneden

Dressing
2½ cm verse gember, geraspt
1 teentje knoflook, geraspt
2 eetlepels (geroosterde) sesamolie
1 limoen, geraspte schil + sap
½ rode peper, zaadlijsten en zaadjes verwijderd, fijngehakt
1 theelepel zeezout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius (hetelucht).
  • Doe het rundergehakt in een grote kom en voeg de lente-ui, rode peper, gember, knoflook, sesamolie, sesamzaadjes en het zeezout toe. Rol je mouwen op en kneed dit goed door elkaar. Vorm dan 20-24 balletjes (iets groter dan een walnoot) en leg deze in een grote ovenschaal. Bak ze 25 minuten in de oven.
  • Maak in de tussentijd de dressing: klop, roer of schud (da’s mijn methode) een dressing van de gember, knoflook, sesamolie, limoenrasp, limoensap, rode peper en zout.
  • Gebruik de oventijd ook om de rijst te koken. Gebruik elke soort rijst die je bevalt – ik ging (zoals vrijwel altijd) voor zilvervliesrijst.
  • Haal na 25 minuten de ovenschaal uit de oven en leg de paksoi tussen/rondom de balletjes. Zet de schaal nog 6 minuten terug in de oven.
  • Serveer de gehaktballetjes met de paksoi, de rijst en de dressing.

En verder…

Rukmini Iyer heeft nog veel meer boeken geschreven, voornamelijk (maar niet allemaal) over snelle, gemakkelijke en vooral lekkere bakplaatgerechten. Je vindt ze hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

 

Rukmini Iyer - De groene bakplaatRukmini Iyer - De bakplaatRukmini Iyer - De snelle bakplaatRukmini Iyer - De wereldse bakplaatRukmini Iyer - De zoete bakplaatRukmini Iyer - De makkelijke bakplaat
Rukmini Iyer - De groene barbecueRukmini Iyer - India express

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *