Jambalaya is een gerecht dat afkomstig is uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten, uit Louisiana. Het bevat vlees en groenten en wordt samen met rijst in één pan klaargemaakt.

Traditioneel hoort een jambalaya te worden gemaakt met andouille – een gerookte harde worst van varkensvlees, die door de Franse immigranten is meegenomen naar de VS. In dit recept is de andouille echter vervangen door de beter verkrijgbare chorizo, die minstens net zo veel smaak heeft.
Wat wél authentiek is, is het gebruik van de holy trinity van de Cajun en Louisiana Creole keuken: de basis van ui, bleekselderij en groene paprika.

Het recept komt uit “Rijst” van Emily Kydd (Veltman Uitgevers).

Ik maakte dit gerecht met rode rijst. Dit bleek geen goede keuze, want rode rijst heeft (naast een lange kooktijd) de eigenschap om relatief weinig vocht op te nemen. Gebruik dus een witte rijstsoort (of zilvervliesrijst) – dan kookt de jambalaya vrijwel droog.

Ingrediënten (5-6 personen)

200 gr chorizo, in plakken
6 kippendijen, zonder vel en bot
1 eetlepel olijfolie
1 grote ui, in dunne halve manen
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
1 groene paprika, grof gehakt
1 rode paprika, grof gehakt
1 gele paprika, grof gehakt
2 teentjes knoflook, geraspt
1 eetlepel cajunkruiden
300 gr langkorrelige rijst
1 theelepel gedroogde tijm
400 gr tomatenblokjes (blik)
650 ml kippenbouillon
3 lente-uien, in dunne ringetjes
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Jambalaya

Bereidingswijze

  • Gebruik een grote pan met passend deksel en bak hierin de chorizo tot de olie uit de worst vrijkomt. Neem de plakjes uit de pan en bewaar.
  • Doe de kip in de pan en bak deze aan in de chorizo-olie. Als de dijen na ongeveer 15 minuten rondom bruin zijn, kunnen ze eveneens uit de pan.
  • Giet de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui, bleekselderij en paprika (ongeveer 8 minuten, tot ze zacht zijn geworden). Voeg dan de knoflook en de cajunkruiden toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Roer dan de rijst erdoor – net als bij een risotto moeten de korrels helemaal bedekt zijn met een laagje olie. Voeg de chorizo, kip en tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Giet de tomaten en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en kook de jambalaya in ongeveer 25 minuten gaar. Zet dan het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten stomen (met het deksel op de pan).
  • Garneer eventueel met ringetjes lente-ui (wat ik natuurlijk vergat) en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *