Met halloumi heb ik een haat-liefdeverhouding, maar ik besloot het weer eens te proberen – en verhip: deze gegrilde halloumi met rode peperrelish is een schot in de roos!

De reden dat ik niet altijd even enthousiast over halloumi kan zijn is omdat het me vaak aan rubber doet denken. Het is taai, je moet er op flink op kauwen en soms maakt het dan ook nog van die licht piepende geluiden. Tenminste, zo herinnerde ik me dat, want ik had al heel lang geen halloumi meer gegeten. Ik koos dit recept (uit “101 borrelhappen” van Veltman Uitgevers) dan ook uit omdat ik graag de rode peperrelish wilde maken. Die relish kun je in principe met allerlei soorten pepers maken (in het originele recept worden jalapeño pepers gebruikt), maar omdat je in Nederland nu eenmaal de vertrouwde rode pepers het beste kunt krijgen heb ik die gebruikt. Verwijder de zaadjes niet! Het moet wel lekker pittig zijn…

En de halloumi? Die bleek een stuk minder taai en pieperig dan ik me herinnerde, dus uiteindelijk besloot ik dat die inderdaad een prima metgezel voor de relish vormt.

Ingrediënten

2 eetlepels plantaardige olie
4 rode pepers
1 rode ui, in dunne halve manen
1 witte ui, in dunnen halve manen
2 teentjes knoflook, geraspt
geraspte schil van 1 limoen
2 eetlepels tequila
3 eetlepels vloeibare honing
60 ml witte wijnazijn
400 gr halloumi, in plakken van 5 mm dikte
1 limoen, geraspte schil + sap
(zee)zout

Halloumi met rode peperrelish

Bereidingswijze

  • Bestrijk een koekenpan heel licht met een beetje olie en zet de pan op hoog vuur. Als de olie begint te roken, kunnen de pepers (in z’n geheel) in de pan. Zet het vuur dan bijna laag en schroei de pepers ongeveer 5 minuten tot de donkere blaren op het vruchtvlees staan. Haal de pepers uit de pan en laat ze even afkoelen. Hak ze dan in grove stukken.
  • Doe de resterende olie in de pan en fruit hierin op matig vuur de rode en de witte ui, de geraspte knoflook en de limoenrasp. Doe dit ongeveer 5 minuten en voeg dan de rode pepers, de tequila, de honing en de azijn toe. Breng op smaak met een snufje zeezout en laat dit mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Zoek een goed passende glazen pot uit en spoel deze zorgvuldig uit met kokende water. Doe de relish in de pot, tot ongeveer 5 mm onder de rand. Tik een paar keer met de pot op het aanrecht, zodat lege ruimtes worden gevuld. Draai het deksel op de pot en zet deze 15 minuten in een oven van 120 graden Celsius. Laat dan de pot helemaal afkoelen en bewaar ‘m op een donkere en frisse plek. Volgens het originele recept zou de relish op deze manier een jaar goed moeten blijven (maar geloof me: de pot is lang vóór die tijd helemaal op).
  • Gebruik een koekenpan of een grillpan om de plakken halloumi te roosteren (gebruik een drupje olie om de plaat in te smeren). Bestrooi de gegrilde plakken met wat limoenrasp en -sap en doe er een klein schepje van de peperrelish op. Fantastische borrelhap!

En verder…

Zoek je nog meer kookboeken met recepten voor hapjes, snacks of tapas? Je vindt ze hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Laura Kieft - Het borrelhapjes bakboekElisabeth Scholten - 100 heerlijke hapjesJanneke Vreugdenhil - TapasSusannah Blake - 500 hapjesCamille Sourbier - Heerlijke hapjes uit de hele wereld100 tapas en andere creatieve hapjesValentina Harris - 500 fingerfood recepten101 borrelhappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *