Stel dat je op een zondagochtend op het idee komt dat je een cake wilt bakken. En stel dat je geen standaardcake wilt, maar dat je ook geen bijzondere ingrediënten in huis hebt. Wat dan? Nou, dan pak je maar weer eens een Donna Hay-boek erbij (ook thuis altijd voorradig) en gaat op zoek naar dat ene recept met yoghurt en citroenen. Dan blijkt dat het helemaal geen recept met yoghurt is, maar met zure room. Whatever: een kniesoor die daar op let en dus ga je lekker aan de slag. Het resultaat: een heerlijke, lichte cake – niet te zoet en zelfs licht zurig door het gebruik van de yoghurt en de citroenen. Een winnaar!

yoghurt-citroencake

Het onderstaande recept kun je gebruiken voor een grote langwerpige (lage) bakvorm van 20 x 30 cm, maar die heb ik niet. Ik heb wel een ronde lage bakvorm met een doorsnee van ongeveer 20 cm (hoogte ongeveer 3 cm). Deze vorm bleek perfect om er twee cakes mee te bakken. Eéntje om de zieke buurvrouw op te vrolijken en ééntje om zelf te houden…

Het recept komt uit “Modern classics book 2” van Donna Hay (Uitgeverij HarperCollins).

Ingrediënten

220 gr roomboter, gesmolten en enigszins afgekoeld
325 gr suiker
2 eieren
240 ml (magere) yoghurt
60 ml citroensap
2½ eetlepel citroenrasp
270 gr bloem
2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze

yoghurt-citroencake_2

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Neem de kom van je keukenmachine en doe hier de gesmolten boter, de suiker, de eieren, de yoghurt, het citroensap en de citroenrasp in. Mix dit op een vrij lage snelheid tot het goed vermengd is.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en meng dit in ongeveer 4 minuten goed door het boter-eimengsel.
  • Bekleed een bakvorm (zie boven) met bakpapier en schep het cakebeslag (of: de helft van het beslag als je een kleinere vorm gebruikt) erin.
  • Bak 30-35 minuten in de oven tot de cake goudbruin gekleurd is en een satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *