Dit gerecht, trofie met pesto, aardappel, boontjes en courgette, kan zo maar mijn zomerfavoriet 2018 worden! Het voldoet aan alle eisen: heel erg lekker, makkelijk, snel klaar en het brengt de Italiaanse zon op je bordje.

Trofie is gewoon een korte pastasoort die je uiteraard kunt vervangen door elke gewenste variant. Omdat dit gerecht uit de streek Ligurië komt, en trofie ook, horen ze eigenlijk bij elkaar – maar een kniesoor die daar op let. Als je heel enthousiast bent, kun je natuurlijk de pesto zelf maken. Ik deed die moeite niet en gebruikte een kant-en-klaar potje. Toegegeven: minder lekker dan zelfgemaakt…

Het recept komt uit “De keukens van de Middellandse Zee” van Lucio Galletto (Uitgeverij Spectrum).

Ingrediënten (2 personen)

1 grote aardappel (vastkoker)
250 gr sperziebonen
1 courgette
1 eetlepel olijfolie
200 gr trofie
100 gr pesto
Parmezaanse kaas, geraspt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Trofie met pesto

Bereidingswijze

  • Snijd de aardappel in blokjes van 1 x 1 cm en halveer de sperziebonen zowel in de lengte als in de breedte. Snijd de courgette in plakken van ongeveer een ½ cm dikte.
  • Verhit een grillpan en doe een drupje olijfolie op de plakken courgette. Rooster ze in de grillpan tot ze gaar zijn en draai ze regelmatig om. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een heel klein beetje (zee)zout.
  • Neem een grote pan en breng hierin een ruime hoeveelheid licht gezouten water aan de kook. Doe de stukjes aardappel en de trofie in het water. In mijn geval hadden die bijna dezelfde kooktijd (ongeveer 13 minuten). Voeg na 3-4 minuten de reepjes sperzieboon toe, zodat die ongeveer 9 minuten meekoken. Voordat je het water afgiet, doe je er verstandig aan om een beker kookvocht op te vangen.
  • Giet het water af en roer de pesto door de trofie. Gebruik het opgevangen kookvocht om de pesto iets vochtiger te maken, zodat er een saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de trofie met de geroosterde courgette en strooi de Parmezaanse kaas erover.

2 reacties op “Trofie met pesto uit “De keukens van de Middellandse Zee”

  1. Marijke zegt:

    Hoi Rianne,
    Klinkt heerlijk! Zelfgemaakte pesto kun je heel goed invriezen. Ik maak altijd een grote kom en verdeel dat in portiezakjes voor 2p. en gooi ze in de vriezer. De dichte zakjes zijn in een bakje water in de tijd dat je de pasta kookt ontdooit, hoef je geen potje kant en klaar te kopen en veeeeel lekkerder. 🙂 Groet Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *