Deze worteltjestaart is niet alleen heel lekker, maar (voor mijn doen) ook angstaanjagend gezond. Er gaat niet alleen een lading groente in, maar ook – buitengewoon verantwoord – amandelmeel en speltmeel. En oh ja, gelukkig ook behoorlijk wat basterdsuiker… 😉

Het recept komt uit “Basics to brilliance / Kids” van Donna Hay (Spectrum) en dat is – verrassing! – een kinderkookboek. Maar dan zónder kinderachtige gerechten. In “Basics to brilliance / Kids” worden kokende en bakkende kleine mensen serieus genomen en mogen ze ook serieus (met enige begeleiding) aan de slag in de keuken. Kortom: nét het niveau dat ik aankan.

Ingrediënten worteltjestaart

250 gr amandelmeel
225 gr speltmeel
1 theelepel baksoda
3 theelepels bakpoeder
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel koekkruiden
120 gr lichtbruine basterdsuiker
420 gr geraspte wortel
125 ml ahornsiroop
3 eieren, losgeklopt
160 ml milde olijfolie

Ingrediënten ricottaglazuur

180 gr ricotta
1 theelepel vanillepasta
2 eetlepels ahornsiroop

Worteltjestaart

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Bekleed een ronde taartvorm (doorsnede 22 cm) met bakpapier.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin het amandelmeel, het speltmeel, de baksoda, het bakpoeder, het kaneelpoeder, de koekkruiden en de basterdsuiker.
  • Voeg de geraspte wortel, de ahornsiroop, de losgeklopte eieren en de olijfolie toe en vermeng alles goed.
  • Schep het beslag in de taartvorm en bak de taart 1 uur in de oven (*).
  • Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal dan de taart uit het bakblik en laat ‘m op een rooster helemaal afkoelen.
  • Bestrijk de taart voor het opdienen met de ricottaglazuur, of geef dit er als een sausje bij. De glazuur maak je eenvoudig door de ricotta, de vanillepasta en de ahornsiroop goed met elkaar te vermengen.

(*) Dit recept levert behoorlijk veel beslag op. Dit kun je als één taart bakken in de genoemde ronde taartvorm – reken dan op 1 uur baktijd. Als je een cakeblik gebruikt moet je rekenen met ongeveer 1 uur en 20 minuten baktijd.
Ik maakte met deze hoeveelheid beslag 2 kleine taartjes. De ene was vrij plat en had aan 50 minuten in de oven voldoende. De andere was wat hoger en heeft uiteindelijk een uur in de oven gestaan.
Kortom: ga uit van een minimale baktijd van 50 minuten en controleer vanaf dat moment regelmatig met een satéprikker of de taart gaar is: als je de prikker er in het dikste deel van de taart insteekt en de prikker komt er weer schoon uit, dan is je taart gaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *