Ik ga weer eens door een sodabrood-fase. Hoewel ik best snap dat ik jullie niet met alle variaties kan lastig vallen, wil ik toch nog één keertje een receptje plaatsen. Mag het? Hierna houd ik weer (even) op.

Sodabrood met vijgen en basilicum

Dit sodabrood maakte ik voor een avondje met mijn kookclub. Het thema was “Toetjes” en ik had weken zitten broeden op een creatie. Dit was mijn kans om ook eens met een zoet gerecht uit te pakken! En toch… langzaam bekroop me het gevoel dat 8 zoete toeten wel eens te veel van het goede kon zijn. Uiteindelijk besloot ik om wat kaasjes (een oude geit, een Spaans schaap, Britse stilton en simpele brie) mee te nemen en op het laatste moment een sodabrood te bakken. Met vijgen erin, want dat leek me wel toepasselijk. Ik bladerde nog even in “Smaakvrienden – Fruit” van Angélique Schmeinck (Karakter Uitgevers) en ontdekte dat vijg en basilicum goed samengaan. Mijn bijdrage aan de avond stond vast!

Sodabrood met vijgen en basilicum_2

Ingrediënten (1 brood)

450 gr tarwebloem
1 afgestreken theelepel fijne kristalsuiker
1 afgestreken theelepel baksoda
1 theelepel fijn tafelzout
ca. 350 ml karnemelk
100 gr gedroogde vijgen, in plakjes
handvol verse basilicum, grof gehakt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin het tarwebloem (gezeefd), de suiker, het baksoda (gezeefd) en het zout.
  • Voeg de karnemelk toe en vermeng het met de droge ingrediënten – eerst met een houten lepel, daarna met je handen (op een met bloem bestoven werkvlak).
  • Voeg vervolgens de vijgen en het basilicum toe. Kneed kort tot er een samenhangend deeg is ontstaan. Voeg eventueel een beetje extra karnemelk toe, tot je een soepel deeg hebt. Kneed vooral niet te lang – daar wordt het brood taai van.
  • Vorm een ronde schijf met een hoogte van 4-5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een kruis in het brood en bak het 15 minuten in de hete oven.
  • Verlaag daarna de oventemperatuur tot 200 graden Celsius en bak het voor een verdere 30-35 minuten.
  • Leg het brood de laatste 5 minuten op z’n kop op de bakplaat. Laat het sodabrood goed afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *