Sodabrood caprese

Trouwe lezers van dit blog weten dat ik graag sodabrood bak. Geen langdurig kneden, geen rijstijd en wel heerlijk knapperig brood! Er kleven echter ook wel een paar nadelen aan – zo is het brood vrij stevig (vind ik geen nadeel, maar niet iedereen is ervan gecharmeerd) en je kunt het slecht bewaren. Na een dag is het namelijk een droge homp. Daarvoor is er echter een hele simpele oplossing: verdeel het brood in dagporties en vries het in. Dan heb je altijd vers brood met een heerlijk krokante korst!

Dit recept is eigenlijk gewoon een normaal wit sodabrood, met toegevoegde gedroogde tomaten, verse basilicum en mozzarella. Om eventuele vragen te voorkomen: nee, je kunt de karnemelk níet vervangen door gewone melk. Het zuurtje in de karnemelk is namelijk nodig om het baksoda te activeren.

Sodabrood caprese_2

Ingrediënten (1 sodabrood)

450 gr tarwebloem
1 afgestreken theelepel fijne kristalsuiker
1 afgestreken theelepel baksoda (dubbelkoolzure soda / natriumbicarbonaat / zuiveringszout)
1 theelepel fijn tafelzout
350 ml karnemelk
5-6 gedroogde tomaten, in kleine stukjes
handvol verse basilicum, grof gehakt
1 bol mozzarella, in kleine stukjes
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin het tarwebloem (gezeefd), de suiker, het baksoda (gezeefd) en het zout.
  • Voeg de karnemelk toe en vermeng het met de droge ingrediënten – eerst met een houten lepel, daarna met je handen (op een met bloem bestoven werkvlak).

Sodabrood caprese_3

  • Voeg vervolgens de tomaten, het basilicum, de mozzarella en de Italiaanse kruiden toe. Kneed kort tot er een samenhangend deeg is ontstaan. Voeg eventueel een beetje extra karnemelk toe, tot je een soepel deeg hebt. Zorg dat je niet te lang kneedt! (Tenzij je graag taai brood eet).
  • Vorm een ronde schijf met een hoogte van 4-5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een kruis in het brood en bak het 15 minuten in de hete oven.
  • Verlaag daarna de oventemperatuur tot 200 graden Celsius en bak het voor een verdere 30-35 minuten. Leg het brood de laatste 5 minuten op z’n kop op de bakplaat. Laat het sodabrood goed afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *