Op het moment ben ik – qua kookboeken – totaal verslingerd aan “Wat Katie eet” van Katie Quinn Davies (Karakter Uitgevers). Op dit blog maakte ik al melding van de fenomenale pasta met garnalen, room en gedroogde tomaten. Zó lekker!
Ook dit recept voor citroenkip is een winnaar. Je zult niet geloven hoe zacht en mals de kip in de oven blijft en hoe geweldig de saus is. Je moet wel van citroen houden, want de saus is nogal citroenig…. daarom heet het dan ook citroenkip.

À propos de saus: één van de ingrediënten hiervoor is kant-en-klare Italiaanse dressing. Dat klinkt heel eenvoudig, maar ik kon mooi geen Italiaanse dressing vinden. Uiteindelijk koos ik voor een dressing met oregano en olijfolie – dat klonk Italiaans genoeg!

Citroenkip

Ingrediënten (3 personen)

80 ml sojasaus
180 ml citroensap (= sap van ongeveer 4 citroenen)
rasp van 1 citroen
125 ml Italiaanse sladressing (of: dressing met oregano en olijfolie)
75 gr tarwebloem, gezeefd
1 eetlepel pimenton (gerookt paprikapoeder)
400 gr kipfilet, in grove blokken
50 gr roomboter, gesmolten
1 eetlepel olijfolie
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
200 gr basmatirijst
handjevol bladpeterselie, grofgehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

Citroenkip_2

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Vermeng de sojasaus, het citroensap, de citroenrasp, de sladressing en wat zout en peper in een kom en zet de saus minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Neem een platte schaal en vermeng hierin het bloem, de pimenton en zout en peper. Wentel de stukjes kip door de gekruide bloem en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
  • Bestrijk de kip royaal met de gesmolten boter en bak ze 25 minuten in de oven. Draai dan de stukjes kip om en giet de saus erover. Zet de schaal voor nogmaals 25 minuten in de oven.
  • Maak in de tussentijd de rijst klaar: neem een middelgrote pan en verhit hierin de olijfolie.
  • Fruit 2 lente-uitjes even aan in de olie en doe dan de basmatirijst erbij. Roer de rijst even goed om, zodat elk korreltje bedekt is met wat olie. Giet er kokend water bij en zorg dat de rijst ongeveer 2 cm onder water staat.
  • Breng het geheel weer aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Laat de rijst zo’n 12 minuten zachtjes koken en bedwing je behoefte om het deksel te verwijderen en te gaan roeren…
  • Na 12 minuten mag het vuur uit en laat je de rijst nog 10 minuten afgedekt staan. Schep er uiteindelijk de resterende lente-ui en de bladpeterselie doorheen en breng op smaak met zout en peper. Serveer de rijst met de kip en de saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *