Linguine met garnalen, room en gedroogde tomaten

Soms zit het niet mee. Voorbeeld: sta je voor een eindeloze rij vrieskasten in een supermarkt – op zoek naar rauwe, maar gepelde reuze garnalen. Blijkt er van alles te vinden in die kasten (gekookte garnalen, rauwe garnalen met knoflook, cocktailgarnalen (?), wokgarnalen (?), calamares (nee, terug) en rauwe ongepelde garnalen – en nog een paar soorten). Maar géén rauwe, gepelde garnalen.
Nu ben ik nogal makkelijk uitgevallen, dus meestal zou ik gewoon de gekookte reuze garnalen hebben meegenomen. Maar deze keer besloot ik om eens “from scratch” te gaan koken.

Mooi plan, minder strakke uitvoering. Want: het pellen is een klusje van niks, maar het verwijderen van het darmkanaaltje duurde wat langer dan gepland (en het hielp niet dat ik probeerde m’n pols door te snijden met m’n scherpe mes – geen paniek, ik ben er nog). Uiteindelijk bleek al het geworstel de moeite méér dan waard, want deze pasta is – met afstand – het lekkerste dat er de laatste maanden uit mijn keuken is gekomen. Grote, wat zeg ik: GROTE aanrader!

Dit recept komt uit het briljante “Wat Katie eet” van Katie Quinn Davies (Karakter Uitgevers).

Linguine met garnalen, room en gedroogde tomaten_2

Ingrediënten (4 personen)

1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
500 gr reuze garnalen, ontdooid, rauw, gepeld en darmkanaal verwijderd
3 lente-uien, in dunne ringetjes
2 eetlepels verse basilicum, in dunne reepjes
75 gr gedroogde tomaten, uitgelekt, in dunne reepjes
250 ml kippenbouillon
180 ml droge witte wijn
250 ml slagroom
40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
320 gr linguine (of een andere sliertpasta)
versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Neem een grote koekenpan en verwarm hierin de olijfolie op zacht vuur. Fruit de knoflook in de olie, maar zorg dat het heel rustig gaat en de knoflook niet verkleurt.
  • Voeg de garnalen toe en bak ze tot ze niet meer doorzichtig zijn, maar een mooi roze/oranje kleur hebben. Haal de garnalen uit de pan en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Doe de lente-ui, het basilicum, de tomaat, de bouillon, de wijn en de slagroom in de pan (dezelfde pan die je voor de garnalen gebruikte). Zet het vuur op matig/hoog en laat het geheel aan de kook komen. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes bubbelen, tot de vloeistoffen tot de helft gereduceerd zijn.
  • Roer de Parmezaanse kaas door de saus en laat alles nog 2 minuten zachtjes koken.
  • Doe de garnalen weer terug in de pan en verwarm ze goed.
  • Kook in de tussentijd de pasta in gezouten water tot deze al dente is (circa 10-12 minuten). Giet de linguine af en voeg toe aan de garnalensaus. Vermeng alles goed en breng op smaak met peper (ik vond het niet nodig om zout toe te voegen, maar controleer hier wel even op).
  • Garneer met wat extra basilicum en Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *