Het maken van deze maaltijdsalade is een fluitje van een cent: rijst koken, garam masala garnalen even wokken, groenten en fruit klein snijden – klaar! Dat lukt zelfs op een dag waarop je het eigenlijk te warm vindt om in de keuken te staan.

Even over de rijst: in het oorspronkelijke recept wordt zwarte rijst gebruikt. Ik gebruikte zelf rode rijst, want dat had ik nog in huis en moest op. Rood of zwart zien er mooi en bijzonder uit door een salade, maar jeetje – neem elke rijst die je lekker vindt. Zilvervliesrijst, of zo’n mix met spelt. Ik vind het allemaal prima, maar zorg wel dat je een droge korrel kiest. Plakrijst is heerlijk, maar hier even niet.

Het recept komt uit het boek “Maaltijdsalades” van Sophie Dupuis-Gaulier (Forte Culinair).

Ingrediënten (4 personen)

1 eetlepel garam masala
5 eetlepels olijfolie
250 gr gepelde grote garnalen
250 gr zwarte (of rode, in elk geval: droogkokende) rijst
160 gr ananas, in stukjes
1 mango, in stukjes
4 handjes slamelange
2 eetlepels limoensap
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Garam masala garnalen

Bereidingswijze

  • Je begint met het maken van de marinade. Neem hiervoor een diep bord en roer de garam masala en 3 eetlepels olijfolie goed door elkaar. Schep de garnalen er zorgvuldig in om. Dek het bord af en zet een half uur in de koelkast.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat een beetje afkoelen.
  • Doe de stukjes ananas, de mango, de slamelange en de rijst in een kom.
  • Verhit een wok op redelijk hoog vuur en roerbak de garnalen ongeveer 4 minuten. Laat de marinade niet achter op het bord, maar doe die mee in de pan (het zou zonde zijn om al die heerlijke smaken te verliezen).
  • Roer of schud een dressing van het limoensap, de resterende 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Schep de dressing door de rijst en leg de garam masala garnalen er bovenop. Direct serveren!

En dan dit…

Ben je een echte liefhebber van (maaltijd)salades? Dan heb ik hier nog een paar aanbevelingen voor je!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Bibi Loomans - Zin in saladeMega saladesSophie Dupuis-Gaulier - MaaltijdsaladesShuki Rosenboim - Midden-Oosterse saladesJess Damuck - Salade freakAjda Mehmet - Salad daysJanneke Philippi - SaladeEva Harle - Maaltijdsalades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *