Komkommersiroop: ik zou het niet hebben bedacht, maar toen ik erover las was ik direct geïntrigeerd. Er komen een paar hele warme dagen aan en een frisse limonade met komkommer, gember en munt is een perfecte dorstlesser!

Dit recept komt van de site van Herzelieb. Ik ben groot fan van de recepten van Michaela, die ik ben gaan volgen omdat ze vooral typische recepten uit het hoge noorden van Duitsland en Denemarken plaatst. Voor wie het niet weet: ik heb zelf ook 5 jaar aan de Duitse Noordzeekust (tegen de grens met Denemarken) gewoond en blik daar nog altijd met veel plezier op terug. Sinds die tijd weet ik ook dat de lichte minachting die wij Nederlanders hebben voor de Duitse keuken volledig onterecht is. Lees het (Duitstalige) blog van Michaela vooral eens – je zult je verbazen over de lichte, makkelijke en vooral heerlijke recepten!

Deze siroop kun je gebruiken als basis voor een verfrissende limonade, door simpelweg water of bruisend mineraalwater toe te voegen. Volgens Herzelieb valt het ook heel goed te gebruiken in een gin & tonic. Omdat ik (met het warme weer op komst) niet wil wachten met het plaatsen van dit recept, kan ik nog niet bevestigen of dit klopt. Update volgt…. maar ik kan in elk geval al wel garanderen dat de komkommerlimonade heerlijk is!

UPDATE: Uiteraard heb ik gisteravond braaf als vrijwillig proefkonijn gefungeerd… en ik kan bevestigen dat komkommersiroop in je gin & tonic een heel prettig plan is… 😉

Ingrediënten

1 komkommer (300 – 400 gr)
10 gr verse gember
150 ml water
140 gr kristalsuiker
3 blaadjes munt

Komkommersiroop

Bereidingswijze

  • Gebruik een grove rasp om de komkommer te raspen. Ik heb de komkommer eerst geschild, maar dat hoeft niet. Een ongeschilde komkommer levert een wat diepere kleur groen op. Rasp de gember eveneens, maar gebruik daarvoor een fijnere rasp. Je kent mijn tip: vries gember direct na aankoop in – het raspen van gember direct uit de vriezer is een fluitje van een cent.
  • Neem een klein pannetje en doe hier het water en de suiker in. Breng het water rustig aan de kook en roer diverse keren door. Langzaam zal het water helder worden, omdat de suiker oplost – dat is wat je wilt bereiken! Draai het gas uit en voeg de geraspte komkommer en gember, samen met de muntblaadjes toe aan de suikersiroop. Roer even goed door en laat het pannetje 30 minuten staan.
  • Je kunt op dit punt ook verse basilicumblaadjes toevoegen. Gebruik dan ongeveer 10 blaadjes. Lijkt me heerlijk!
  • Leg een dunne schone theedoek in een schaal en giet hier in de inhoud van het pannetje in. Druk al het vocht door de theedoek, zodat je alleen het vocht overhoudt in de schaal. Doe de komkommersiroop terug in het pannetje en verwarm het opnieuw – tot net tegen de kook aan.
  • Laat de siroop volledig afkoelen en giet het in een fles of potje. Bewaar in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *