Zoals misschien bekend is, ben ik vrij actief op Twitter (en ook op Facebook en binnenkort Google+). Een aantal jaren geleden beschouwde ik Twitter nog als complete onzin, maar inmiddels is er sprake van een lichte social-media-verslaving. Waarmee overigens prima te leven valt!

panzanella-italiaanse-tomaten-broodsalade_2Via Twitter heb ik een aantal leuke contacten opgeduikeld, die inmiddels ook in “echte” leven “echte” vriendinnetjes zijn geworden. We hebben een klein clubje gevormd en komen op gezette tijden bij elkaar om samen te eten en bij te kletsen. Iedereen kookt (thuis) een gerechtje en neemt dit mee naar de dienstdoende gastvrouw. We houden allemaal enorm van lekker eten en we doen dus ons best om met wat goeds te komen, maar we streven niet naar een waanzinnig culinair niveau. Ben je gek! Iedereen maakt gewoon wat lekkers en na afloop wisselen we recepten uit – maar het bijkletsen staat centraal.

Onlangs maakte #ADPTU-vriendinnetje (dat staat voor: American Dinner Party Tweet Up, jaja) A. deze panzanella. Een Italiaanse broodsalade met tomaten en geroosterde paprika, volgens recept van Jamie Oliver. Het was geweldig en ik heb lange tijd gebroed op een gelegenheid om ‘m zelf te maken. Eindelijk was het zover en ik stond opnieuw versteld van de supersmaken. Een absolute zomeraanrader!

Uit: “Jamie’s Italië” van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers).

Voor dit gerecht loont het zeker te investeren in goede kwaliteit tomaten en olijfolie!

panzanella-italiaanse-tomaten-broodsalade_3

Ingrediënten (6 personen)

2 rode paprika’s
2 gele paprika’s
600 gr oud brood, bij voorkeur ciabatta
1 kg rijpe (gemengde) tomaten
12 ansjovisfilets in olijfolie
handvol kleine kappertjes, gespoeld
1 rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
flinke handvol verse basilicum
Dressing:
2 eetlepels rode wijnazijn
10 eetlepels extra vergine olijfolie
1 klein teentje knoflook
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 250 graden Celcius en rooster hierin de paprika’s zo’n 20 minuten (halverwege omkeren).
  • Haal ze dan uit de oven en stop ze in een plastic zak. Laat de paprika’s 30 minuten afkoelen in de zak en verwijder dan de velletjes en de zaadjes. Snijd de paprika’s in grove stukken en doe deze in een grote kom.
  • Scheur het brood in vrij grove stukken en leg deze ongeveer 30 minuten in de uitgeschakelde, maar nog steeds warme oven.
  • Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in een vergiet. Zet de vergiet bovenop een kommetje en bestrooi de tomaten met zeezout. Laat de tomaten zeker 20 minuten uitlekken boven het kommetje en druk ze regelmatig even aan. Bewaar het vocht!
  • Neem de kom met de paprika’s en doe hier de tomaten en het grootste gedeelte van de basilicum (in stukjes gescheurd) bij.
  • Meng een dressing van het opgevangen tomatenvocht met de azijn en de olijfolie. Voeg hier de kappertjes en het uitgeperste knoflookteentje aan toe en breng op smaak met zout en peper. Deze dressing moet behoorlijk zuur van smaak zijn!
  • Giet de dressing over het brood en de groenten en vermeng goed.
  • Leg de ansjovis er bovenop en strooi ook de extra basilicumblaadjes erover. Besprenkel met wat olijfolie. Laat de dressing minimaal 15 minuten intrekken en val dan aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *