Nou, ik heb wel even moeten nadenken over de naam van het onderstaande baksel. Want wat is dit nu eigenlijk? Het is (ondanks het zelfrijzend bakmeel) zeker geen cake, maar het is ook geen muesli-reep (want daarvoor is het te bros). Nee, het is eigenlijk een koek, die je dan in kleinere stukken snijd. Dus uiteindelijk vond ik dan toch dat het een “muesli plaatkoek” moest heten. Briljant bedacht (duh…), vooral ook omdat het onder deze naam ook is opgenomen in het al eveneens briljante boek “Nieuwe klassiekers” van Donna Hay (Uitgeverij Unieboek Spectrum). En om even schaamteloos te pluggen: ja, dit is geen goedkoop boek, maar dan héb je ook wat… ik heb hier al zó veel uit gemaakt en de to-cook-or-bake-lijst is nog steeds heel lang…

Vóór je aan de slag gaat: je moet echt golden syrup gebruiken. Probeer het niet te vervangen door iets anders. Geloof me, da’s geen goed plan (proefondervindelijk vastgesteld) – en golden syrup is tegenwoordig best goed verkrijgbaar in Nederland.

Muesli-plaatkoek

Ingrediënten

125 gr ongezouten roomboter, in blokjes
90 gr golden syrup
100 gr havervlokken
95 gr sultanarozijnen
85 gr gedroogde cranberry’s
75 gr gedroogde abrikozen, fijngesneden
40 gr geraspte kokos
30 gr gedroogde appels, fijngesneden
75 gr zelfrijzend bakmeel
90 gr lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Neem een klein steelpannetje en verwarm hierin de boter en de golden syrup, tot de boter helemaal gesmolten is.
  • Vermeng alle droge ingrediënten in een grote kom (havervlokken, sultana’s, cranberry’s, abrikozen, kokos, appels, meel en suiker).
  • Giet het botermengsel erbij en vermeng goed.
  • Schep het deeg in een goed ingevette (en met bakpapier beklede) bakvorm van 20 x 30 cm (of in ieder geval een vorm met een oppervlak van 600 cm² – dus als je ronde vormen gebruikt kun je nog lekker even oefenen met diep-weggezakte pi-berekeningen…) en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  • Bak de plaatkoek in ongeveer 25 minuten goudbruin. Laat volledig afkoelen in de vorm en snijd dan in stukken (ongeveer 15 stuks).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *