Als er één ingrediënt is dat altijd in Casa Cook & Book te vinden is, dan is het wel mijn knalgele vriend, de citroen. Altijd lekker, geeft altijd een fris accent. Ook de andere citrusvruchten zijn van harte welkom: sinaasappelen, grapefruits, limoenen (onmisbaar voor zomerse cocktails) – komt u maar!

lime-curd

De lemon curd is welbekend, maar is iets wat de meeste mensen gewoon in een potje kopen. Het is echter heel eenvoudig zelf te maken en – nu komt het echt goede nieuws – je hoeft niet perse citroenen te gebruiken. Ook van andere citrusvruchten kun je curd maken.
Ik vond een eenvoudig recept in “Van het huis” (Uitgeverij Becht) – een geweldig leuk boek met allerlei ‘home made’ recepten. Er hebben diverse bekende foodschrijvers meegewerkt aan dit boek en het curd recept is een bijdrage van Rachel Khoo. Bijzonder is dat hier geen au bain marie-methode wordt gebruikt; een gegeven dat voor veel mensen het recept toch wat toegankelijker maakt.

Ik maakte de lime curd en ik vind ‘m super! Een paar lepels curd door wat mascarpone gemengd geeft een fantastisch toetje (maar je kunt de curd natuurlijk ook gebruiken als vulling voor eenvoudige zandtaartjes)!

lime-curd_2

Ingrediënten (ongeveer 450 gram curd)

4 limoenen, onbespoten (*)
200 gr kristalsuiker
3 eieren
een snufje zout
100 gr zachte ongezouten roomboter, in blokjes

Bereidingswijze

  • Rasp de schil van de limoenen en pers het sap eruit – je hebt 130 ml sap nodig.
  • Neem een middelgrote pan en een garde en klop het sap, de rasp, de suiker, de eieren en het zout goed door elkaar.
  • Zet dan de pan op een laag vuurtje en voeg de stukjes roomboter toe. Blijf voordurend goed kloppen met de garde!
  • Als het laatste stukje boter gesmolten is, kun je het vuur hoger zetten, tot het mengsel kookt. Steeds blijven kloppen!
  • Zet dan het vuur weer wat lager, zodat het rustig blijft pruttelen en blijf kloppen tot de curd dikker en een beetje gelei-achtig is geworden.
  • Roer een lepel door de curd en kijk of het op de bolle kant van de lepel blijft liggen. Trek met je vinger een streep door de curd – als de streep blijft ‘staan’ op de lepel is de curd klaar.
  • Giet het geheel direct door een zeef en schenk het in een gesteriliseerde (**) pot. Bewaar de curd in de koelkast; het blijft ongeveer 3 weken goed.

(*) Variaties: lemon curd met 3 citroenen, of een grapefruit-sinaasappelcurd met 1 middelgrote rode grapefruit en 2 sinaasappelen
(**) Leg de pot (en het deksel!) 5 minuten in een pan met kokend water. Haal de pot er met een tang uit en laat op een schone theedoek opdrogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *