Sinds ik dit foodblog heb, maak ik er een sport van om elk voorjaar een leuk recept met raapsteeltjes te posten. Zo begon ik in 2010 met een raapsteeltjes-stamppotje, in 2011 gevolgd door een pasta met raapsteeltjes en vorig jaar was er een bruschetta-recept waarin de kleine stengeltjes mochten schitteren.

risotto-met-raapsteeltjes-en-mascarpone

Dit jaar wilde ik een risotto met raapsteeltjes gaan maken. Omdat er hier in de winkel nogal wat kookboeken staan (…), dacht ik dat het geen probleem zou zijn om een passend recept te vinden. Dat viel dus nogal tegen. Uiteindelijk heb ik een recept gebruikt voor risotto met rucola (uit: “ELLE Eten / Pasta en risotto”, Uitgeverij Terra) en de rucola vervangen door raapsteeltjes. Eigenlijk is dat wel heel erg in orde: in de zomer, als er geen raapsteeltjes meer zijn, kun je dit recept dus gewoon blijven gebruiken – met rucola!

Ingrediënten (4 personen)

1 eetlepel olijfolie
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
250 gr risottorijst
½ glas droge witte wijn
circa 750 ml groentebouillon
350 gr raapsteeltjes, grof gehakt
2 eetlepels mascarpone
2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

risotto-met-raapsteeltjes-en-mascarpone_2

  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de uitjes aan. Voeg na een paar minuten de rijst toe en bak deze even mee.
  • Giet dan de wijn erbij, laat deze grotendeels wegkoken en voeg vanaf dat moment beetje bij beetje de bouillon toe. Laat de risotto continu zachtjes koken en roer regelmatig.
  • In totaal zal de risotto ongeveer 15 minuten kooktijd nodig hebben. Voeg ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd ¾ deel van de raapsteeltjes toe en kook ze mee.
  • Haal de risotto van het vuur als de korrel bijna gaar is. Roer de mascarpone, de Parmezaanse kaas en de resterende raapsteeltjes erdoor en laat het geheel 5 minuten rusten. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *