Als de temperatuur stijgt en buiten het zonnetje vrolijk schijnt, vind ik het altijd erg lekker om koude soepjes te maken. Deze koude aspergesoep met rozemarijn was een experiment, maar bleek een schot in de roos!

De soep is buitengewoon eenvoudig te maken en bevat maar een paar ingrediënten. Gebruik niet je allermooiste asperges – da’s zonde! Ik had een paar dagen eerder klassieke asperges gegeten (met ham, ei en een botersausje) en daar m’n fraaiste exemplaren voor gebruikt. De ‘kneusjes’ lenen zich echter prima voor deze soep, die niet met room wordt gebonden, maar door een aardappel!
Het idee voor de rozemarijn haalde ik uit “Soep” van Janneke Philippi (Karakter Uitgevers). Een lekkere variatie op de standaard bieslook, maar gebruik er niet te veel van want rozemarijn overheerst snel.

Ingrediënten (voor 2 personen):

6 asperges, geschildKoude aspergesoep met rozemarijn
1 middelgrote aardappel, geschild
1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
1 kippenbouillonblokje, doormidden gebroken
750 ml water
versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Snijd de asperges in stukken van ongeveer 2 cm en de aardappel in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Doe de rozemarijn in een pan, samen met de aardappel, de asperges en het bouillonblokje. Giet het water erbij. Breng de bouillon aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes bubbelen.
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer of giet de soep daartoe (voorzichtig!) in een blender.
  • Laat ruim een uur afkoelen op het aanrecht en daarna zeker 2 uur in de koelkast.
  • Serveer ijskoud! Voor een extra zoutige ‘bite” sneed ik wat plakjes boerenmetworst in reepjes en legde die op de soep, maar dit kun je uiteraard ook achterwege laten.

Filmpje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *