‘Piri piri’ is de naam van een gevaarlijk heet pepertje. In het Swahili betekent het ‘rode duivel’. In culinair opzicht is het meestal een saus met uien, paprika, gerookt paprikapoeder, een zuurtje en uiteraard behoorlijk wat rode peper. Ik maakte deze kip piri piri en vond eigenlijk dat-ie wel wat scherper mocht…

Serieus! Het recept schreef 4-8 rode pepers voor. Dat leek me érg enthousiast, terwijl ik echt wel van pittig houd. Het punt is: op het moment dat een gerecht té heet wordt, proef je niets meer en dat vind ik zonde. Ik besloot daarom om het bij 4 pepers te houden.
En toen… bleek het eigenlijk heel mild te zijn. Zó mild, dat ik een volgende keer 6 pepers ga gebruiken – en die volgende keer komt er zeker!

Het recept komt uit “Pimp my rice” van Nisha Katona (Good Cook).

Ingrediënten (4 personen)

4 kipfilets
2 eetlepels olijfolie
3 lente-uien, in dunne ringetjes
2 rode paprika’s, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
2 gele paprika’s, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
4-8 rode pepers, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
1 theelepel gedroogde tijm
½ theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel (zoet) gerookt paprikapoeder
2 tomaten, in kleine stukjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 liter kippenbouillon
3½ eetlepels rode wijnazijn
280 gr pandanrijst
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Kip piri piri

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan met een dikke bodem (en goed passend deksel) en bak de kip hierin rondom bruin. Haal de kip uit de pan en houd warm.
  • Doe de rest van de olijfolie in de pan en bak hierin de ui, rode paprika, gele paprika en rode pepertjes – ongeveer 8 minuten op laag vuur, tot de paprika zacht is.
  • Voeg de tijm, de oregano, het paprikapoeder, de blokjes tomaat en de tomatenpuree toe. Laat even 2 minuten meebakken, zodat de tomatenpuree z’n zurige smaak verliest. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de bouillon en de rode wijnazijn erbij en breng dit aan de kook. Doe dan de rijst erbij en leg de kipfilets terug in de pan. Dek de pan goed af met een dubbele laag aluminiumfolie of met een goed passend deksel.
  • Zet de pan 45 minuten in de oven, tot de rijst en kip gaar zijn. Serveer direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *